Изложби

Ретроспективна изложба на Тодор Цонев (1934-2004)

Истинската дарба

Ретроспективна изложба на Тодор Цонев (1934-2004)


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя
ретроспективна изложба на Тодор Цонев

Шаржове, графика, живопис, пластика на художника могат да се видят в галерията на Шипка" 6
до 29 юли 2007 година.


◊ ЗА АВТОРА

Тодор Цонев е всеобхватен художник, който твори във всички жанрове на изобразителното изкуство – графика, живопис, сатирична пластика - теракота и дърворезба, кована мед и други, но грабва обществения интерес най-вече с карикатурите си.

Забележителен художник и сатирик, голям родолюбец и безпределно обичащ народа си, той е непримирим към посредствеността и несправедливостите на деня.

През 1970 г. открива първата си самостоятелна изложба „Сатирична пластика – незабравима галерия от образи на герои” от новата ни история – 142 творби.
През 1977 г. открива втора самостоятелна изложба „Сатирична пластика” с около 350 творби. Следва една изключително интересна изложба на 11 януари 1990 г., озаглавена „Летопис на авторитаризма” и която представя 499 карикатури, конфискувани от Държавна сигурност при обиска в дома му на 16 март 1978 г. Така те се превръщат в т.нар. „арестувани карикатури” – „Летопис на авторитаризма”, които, изложени в залите на „Шипка” 6 през 1990 г., предизвикват стълпотворение от хора, желаещи да ги видят.

Художник с остро сатирично и граждански ангажирано творчество, той постига в творбите си великолепна хармония от класически ценности и строго заявен индивидуализъм.

В албума "Бай Ганю - сатирични рисунки" се съдържат образци на творчески интерпретации върху Алековия герой, но освен него, авторът не подминава и сегашните  политически лидери, сред които и Симеон Сакскобургготски, които намират своето достойно място сред карикатурите в настоящата му изложба.

Съвременниците му ще го запомнят като мащабна и многостранно надарена личност, добър приятел и невероятен талант. Неговата дарба (“дар или проклятие” – по думите на Бешков) предопределя целия му живот, изпълнен с перипетии, несгоди и гонения.

Приживе, освен тревогите от преследванията на Държавна сигурност, той има щастието да направи такава грандиозна изложба от карикатури на политически дейци на тоталитаризма, че впечатленията на посетителите й изпълват цели три тома. Тогава хората си дадоха сметка, че докато всички са треперели от диктатора Тодор Живков, един художник е намерил сили и кураж да му се присмива. С “Арестуваните карикатури – летопис на авторитаризма” Тодор Цонев се прочу като единствения художник от социалистическия лагер, осмелил се в карикатури да заклейми представителите на комунистическата върхушка.
 
През периода 1991-1999 г. Тодор Цонев, в сътрудничество с Мария Овчарова, издава вестник “Сатира”. В дневника си Тодор Цонев пише: “Всички ние, които издавахме и списвахме в. “Сатира”, не успяхме да променим света, но и той не можа да ни промени!"
(Дарина Маринчевска)
Автор:
Публикация:
19.07.2007 г. 12:19
Посетено:
1280
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4310-retrospektivna-izlozhba-na-todor-tsonev-1934-2004