Изложби

Изложба "Реката на копнежите"

Галерия Витра 2007

Изложба "Реката на копнежите"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Витра" представя

Изложба "Реката на копнежите" - живопис, рисунки и графика на Милена Савулева, Пламен Монев и Пламена Рачева


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Откриване на 20.07.2007 (петък) от 18.00 ч.
Галерия "Витра" - Варна, ул. "Ген. Скобелев” 88-90


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА


Произведенията на тримата художници
са обединени от едно общо послание – да се съхрани духовността ни в живота, чрез изкуството красотата на българската природа да намери своята защита и да остане непресъхващ извор на творческо вдъхновение.

В графиката си Милена Савулева използва многоцветен печат, а нейните художествени образи са силни в поетичните си внушения и пластичната си трактовка. Те са поели от естетиката на старояпонската гравюра укийо-е и отразяват индивидуалното светоусещане на авторката за живота и съдбата й.

Пламен Монев са представя с живописни пейзажи, които е създал в началото на лятото в Балчик и Каварна. Както споделя той, малките и все още спокойни градчета на северното крайбрежие с типичната архитектура, яркото слънце, белотата на камъка и пясъка и свежестта на зеленината се сливат в един калейдоскоп, обречен от инвазията на многоетажния бетон. Чрез творбите си художника отправя своето лично послание - след няколко години да може да нарисува не по-малко цветни картини, отивайки отново до тези места.

Рисунките с цветни моливи на Пламена Рачева са с пейзажи също инспирирани от природата на Северното Черноморие. Малки горички с ниски дървета, клони, които са като рибарска мрежа, хвърлена към морския хоризонт, процеждат светлината като красива мозайка. Цветовете са бледи, носят блясъка на лятното слънце и на чистия копнеж по природата.

“Реката на копнежите” за тримата художници е метафора, това е река на спомените, предчувствията, усещането за красота и за хармония, които те пресъздават в произведенията си. Творбите се показват за първи път.
Автор:
Пламена Рачева
Публикация:
18.07.2007 г. 23:53
Етикети:
Посетено:
710
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4309-izlozhba-rekata-na-kopnezhite