Изложби

Борис Мисирков и Георги Богданов в СГХГ

Проект „Визуален семинар"

◊ СЪБИТИЕТО

СГХГ представя

Борис Мисирков, Георги Богданов
По следите на светлото бъдеще


11-31 юли 2007,
откриване 20 юли, петък, 18.30

Екип:
Интервюта - Димитър Божилов
Стайлинг - Сандра Клинчева
Грим и прически - Цвети Христова
   

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА
   
Борис Мисирков и Георги Богданов разработват серията "По следите на светлото бъдеще", провокирани от темата „Клишето като идентичност", предложена от Визуалния семинар*.

Двамата автори се опитват да открият общите зони, изграждащи образа на съвременния българин. Те изследват не конкретни сюжети, а се обръщат към мечтите като най-благодатната територия, която ще даде възможност да се определи идентичността на избраната група от хора. А това са 17-19 годишни младежи, предимно ученици в горните курсове, които са на прага на реалния живот, но все още не са активно действащи лица в него.

Разговорите с участниците са базирани на поставените въпроси: „Какъв искаш да станеш?" и „Как си представяш себе си след 20-30 години?", а снимките предлагат визуализация на някои от тези представи за бъдещето.
   
Борис Мисирков и Георги Богданов материализират мечти и дават възможност на мечтателите да видят „на живо" собствените си прогнози. От многобройните проведени интервюта са избрани онези отговори, които са едновременно показателни за общите настроения и излизат от рамките на стандартното. Оттук нататък екипът изгражда образите като използва практики от киното за създаването на един нетърговски продукт. Фантазиите на участниците се преплитат с въображението на авторите, за да се получи резултат, който се намира на границата на реалността и фикцията.

В последната фаза на проекта героите в него са изправени пред собствените си мечти, а Борис Мисирков и Георги Богданов записват техните реакции. Дали ще се харесат или ще преоценят собствените си идеали? Ще останат ли привлечени от клиширания образ на просперитета или ще се опитват да се отграничат от него? В каква степен визуалното клише определя мисленето на цели прослойки и поколения? Това са някои от въпросите, които Борис Мисирков и Георги Богданов поставят.


* Проектът „Визуален семинар" се осъществи в периода 2003-2006 г. като инициатива на Института за съвременно изкуство - София в сътрудничество с Центъра за академични изследвания - София.

. Реализиран е с подкрепата на Федералната културна фондация на Германия в рамките на програмата relations.

Автор: СГХГ
12.07.2007 г. 12:09
Посетено: 686
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4283-boris-misirkov-i-georgi-bogdanov-v-sghg