Изложби

Фотографии и иконопис се представят в Чирпан

Дончо Дончев и Румен Петков в обща изложба

◊ СЪБИТИЕТО

Фотографът
Дончо Дончев и иконoписецът Румен Петков откриха обща изложба в ХГ ”Г. Данчов - Зографина” - гр. Чирпан

Изложбата продължава до 25 юли 2007.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Художествена галерия “Г. Данчов – Зографина“ в Чирпан стана домакин на творбите на двама млади автори от града. Обединяващото в изложбата е младежкият им порив, търсенето на собствен почерк и категоричната заявка, която правят за едно трайно и колоритно присъствие в редиците на чирпанските художници.

Фотографът Дончо Дончев е студент първи курс в Академията за телевизия, кино, интернет и комуникации.  Това е третата му по ред самостоятелна изложба.  Дончев представя 32 фотографии с основна тема заобикалящата ни природа. И това не е случайно, предвид трайния му интерес към археологията и палеонтологията. Самият той е собственик на голяма колекция от вкаменелости, намерени при строежа на магистралата край Чирпан.

В последните му произведения  личи овладяна техника и усет към художествената фотография. Лично ректорът на АТКИК проф. Д. Димитров присъства на откриването на изложбата, а художникът Никола Манев направи първите две откупки на негови творби.

Иконописецът Румен Петков е самороден талант и се изгради като художник пред очите на своите съграждани. От 1991 година специализира рисуване и живопис в ателието на художника Владимир Кондарев. Участва в организираните от Община Чирпан изложби. От 1994 година започва самостоятелна работа. Създава първите си икони, някои от тях стават притежание на Атонския манастир, на църквата “Св. Арханел Михаил” – Чирпан,   две от неговите икони бяха откупени от негови почитатели още при откриване на изложбата. Лично изкуствоведът д-р Марин Добрев дава висока оценка на  младия чирпански творец.

Негови творби са притежание на известни личности - Ричард Майлс, Ив Сен Жур, Емилия Масларова, проф. Минко Балкански. Много от творбите  на Румен Петков се намират в частни колекционери в Гърция, Италия, Англия, Испания, САЩ и др. Той продължава да живее и твори в родния си град Чирпан.

Изложените 19 икони говорят красноречиво за умението на автора да се справи отлично с прецизността при рисуването им, съобразявайки се с византийския канон на църквата и баланса между съвършената изработка на детайлите и духовността в излъчването на представените образи.

С настоящата първа самостоятелна изложба Румен Петков се утвърждава като майстор на иконописта.


Автор: Елена Шопова
09.07.2007 г. 19:21
Посетено: 1067
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4270-fotografii-i-ikonopis-se-predstavyat-v-chirpan