Изложби

Action day в Галерия Сариев

 Action day в Галерия Сариев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Сариев представя:
2 пърформанса от Леда Екимова:

За една по-висша любов
Зелева салата
(в пространството до галерията)

07.07.2007 - 20.00 часа


◊ ПОВЕЧЕ

1.
Зa една по-висша любов
пърформанс

Жена, облечена в костюм на бяло коте лежи спокойно в котешка поза.

Творбата изразява нуждата от неподвижност и спокойствие, породена от острата умора и социално/комуникационно изтощение, или от друго. Творбата твърди, че състоянието на физическа и умствена неподвижност, типично за котките, е единствено и необходимо условие за изпитване на ЕДНА ПО-ВИСША ЛЮБОВ.

“За една по висша любов” е трактовка на популярния образ на „жената-котка” и манипулира със залаганите в него идеи за сексуалност; фалшифицира феминистично-критичния подход в опит да идеализира бездействието на домашната котка (за духовността на домашната котка очаквайте повече в бъдеще). Разбира се, всеки опит за идеализация е бутафоричен – пърформансът разочарова с липсата на развитие, а котешкият костюм е нескопосан като изработка (дори почти не прилича на котка, а на нещо като пижама с прасешка глава), което, отнесено към сериозната и лична тематика, поражда жал и трагизъм.

Пърформансът е представен за първи път на събитието Remember Sofia Underground, 12 май 2007, Шипка 6.

2.
Зелева салата
Пърформанс-инсталация

Творбата е опит за документация на интересна лайфстайл практика, популярна сред група гимназисти от малък провинциален град. Обект на тази работа е свинщината в чист вид, настроението й е меланхолично (примесено с катарзис и героика), подходът към нея е експресивно-изследователски!

Описаните в пърформанса практики носят силен (битово) минималистичен и аскетичен заряд. Тези съществени в изкуството, дори в духовното, търсения придават на „Зелева салата” конкретен изкуствоведски характер – превъщат пърформанса в своеобразно показно!!! за морал и естетика.


◊ ВИЗИТКА

Леда Екимова, родена през 1980 в Свищов. Живее и работи в София. През 2004 завършва Националната художествена академия, специалност Мода. В работата си ползва  рисунка, фотографи, видео, инсталация, пърформанс, от време на време нет арт и звук. В периода 2003-2005 се изявява под името ПЕТЪР.

Леда Екимова е активно обвързана в дейностите на Ескимо и галерия Пистолет.

Самостятелни изложби:
Хълмове Хълмове Бетони Бетони, рисунка, живопис, скулптура, ноември 2006, галерия Пистолет;
Женски, серия бродерии, март 2005, ТЕРЕН, Deep Down;
Архив, рисунка, фотография, видео, ТЕРЕН, Дондуков 56

Избрани общи изложби и колаборации:
Копнеж пърформанс-инсталация по едноименната пиеса на Сара Кейн, съвместно с Диляна Манавска и Калина Терзийска, Декември 2006, галерия Пистолет;

Бисквита Зима, декември 2005, Студио Даухаус, Представяне на инсталациите "Хляб Кола Ракия Мляко" и "Аз се страхувам от природата", представяне на мултимедийните творби по текстове на Димо Петров "Мляко" и "Одисей";

БОД Съвременни Текстилни Практики, 2005, Галерия Сариев, Пловдив, представяне на части от серията бродерии "Женски";

Тържество по случай съществуването 1, 2003, Терен, Дондуков 56, представяне на серията рисунки и фотографии "Обиталища" и видеото "Натюрморт";

Videowettbewerb, 2003, Museum Ludwig, Кьолн, представяне на видео филма MO MO LU MA, съвместно с Никола Апостолов;

VISION 01, 2001, Национална Художествена Галерия, представяне на модния проект "Скорост", съвместно с Никола Апостолов

Други участия:
Представя модния проект "Лиглата Направи Това" на Форум Българска Мода, 2001, НДК. Визия за концерта на Batiscafo, декември 2002, Сантандер, Испания.

През 2002 нейният сценарий за мултимедиен пърформанс "A qoi se sert l`amour" е селектиран в конкурса за кратък театрален текст "Литературен Шорт-Трек" на радио RFI София и Art Hostel. Текстът е представен с мултимедийна инсталация съвместно с Никола Апостолов в Art Hostel,  март 2001; Визия за концерта на Блуба Лу, Underground Club, декември 2003, съвместно с Никола Апостолов.

Участие в събитието "A Stab at the Residents" организирано от Пейчо Пейчев, визия към "Лунният Пиеро" на Шонберг, ноември 2005, Самуил 74.

Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
05.07.2007 г. 15:49
Посетено:
845
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4246-action-day-v-galeriya-sariev