Изложби

Георги Машев в СГХГ

Юбилейна изложба

◊ СЪБИТИЕТО

Софийска Градска Художествена Галерия
представя:
 
Георги Машев
120 години от рождението на художника
 
12–31 юли 2007                          
откриване: 12 юли (четвъртък) от 18.00 часа
 
Изложбата, организирана по случай 120-годишнината от рождението на Георги Машев, включва 49 творби от различни творчески периоди. Основната част от представената колекция е собственост на Градската художествена галерия „Станислав Доспевски” – Пазарджик и съдържа 34 живописни творби и 11 рисунки. СГХГ участва с четири картини от своя фонд.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Разностранно надарена личност, художник с висока ерудиция и богато въображение, Георги Машев изявява творческата си активност в две основни, на пръв поглед противоположни посоки. От една страна, той е майстор на портрета, където неговият психологически усет се съчетава с тънка наблюдателност и точна, изразителна рисунка. От друга страна, в картините с фантастични и приказни сюжети, воден от вихреното си въображение, художникът достига до символични обобщения и емоционални откровения. Значително място в творчеството на Машев заемат историческите композиции, в които той създава реалистични и живи образи, изпълнени с достойнство и величие. Острото социално чувство проличава в сатиричните творби на художника.

Съвременник на символистичните влияния в нашето изкуство, на увлеченията по сецесиона и импресионизма, Георги Машев не остава чужд на естетическите търсения, вълнували нашите художници в първата половина на 20-ти век. Но зрялото му творчество намира своята пластическа опора преди всичко в точната реалистична рисунка, която придава земни измерения дори на фантастичните му сюжети.


◊ ЗА АВТОРА

Георги Машев е роден в Пазарджик на 01.01.1887 г. До пети гимназиален клас учи в родния си град, а през 1906 г. завършва Първа мъжка гимназия в София. През есента на същата година постъпва в Общия отдел на Рисувалното училище (сегашната Национална художествена академия) при проф. Петко Клисуров.

Учи за кратко в Петербургската художествена академия, а през 1909-1910 г. – в Специалния отдел по живопис в Брюксел при проф. Едмонд Ришар. През 1912 г. завършва Отдела по живопис на Рисувалното училище при професорите Иван Мърквичка, Стефан Иванов и Иван Ангелов. Работи като учител във Втора мъжка гимназия в София, а след това в Цариброд.

През септември 1915 г. Георги Машев урежда първата си самостоятелна изложба в столицата, преминала с голям успех. Веднага след включването на България в Първата световна война е назначен за военен художник на Конната дивизия. През 1916-1917 г. участва в изложбата на български художници в Берлин.

След края на войната учителства в Пазарджик, където през 1920 г. открива втората си самостоятелна изложба и участва в изложбата на дружеството на Южнобългарските художници.

През периода 1932-1945 г. Машев урежда самостоятелни изложби в София, Пловдив, Пазарджик, а през 1945 г. и 1946 г. участва в общите изложби на пазарджишките художници.
         
Умира на 10 август 1946 г.
Автор:
СГХГ
Публикация:
05.07.2007 г. 14:38
Етикети:
Посетено:
885
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4245-georgi-mashev-v-sghg