Изложби

Изложба на архитект Варужан Маноян

Награда на Съюза на архитектите в България

◊ СЪБИТИЕТО

Златна значка на САБ и изложба
на заслужилия варненски архитект Варужан Маноян


4 юли 2007, 17.30 ч.
Дом на архитекта - Варна, ул. “Мусала”, 10

Архитект Варужан Маноян ще бъде отличен, по повод 80-годишния юбилей и заради приноса към създаването на архитектурния облик на съвременна Варна, и със Златната значка на Съюза на архитектите в България. Наградата ще връчи лично новият председател на съюза, арх. Спиридон Ганев.

Събитието съвпада с откриването на изложбата от архитектурни скици – туш и акварел, които дават представа за богатия творчески път на архитект Мануян.


◊ ВИЗИТКА

Архитект Варужан Маноян е роден на 5 май 1927 г. в София, от 1933 г. живее във Варна. Завършва архитектура в Държавния университет - Варна през 1953 г. и от 1954 г. вече работи в Проектантска организация - Варна. В съавторство с архитект Константин Бойчев проектира известния варненски жилищен комплекс “Чайка”, за който на екипа е присъден Диплом и Бронзов плакет “Колю Фичето” на САБ.

Като главен архитект на Варна от 1975 г. до 1980 г. арх. Маноян има изключителен принос за създаване на съвременния архитектурен облик на Варна. С проекти на арх. Маноян са свързани жилищното строителство по бул. “Цар Освободител”, пешеходната зона по бул “Княз Борис Първи”, пространството пред РИМ – Варна, архитектурно-комуникационното решение на бул. “Приморски” и др.

Арх. Варужан Маноян е носител на много регионални и национални награди, сред които:
. Златен орден на труда (1967),
. Заслужил архитект (1976),
. Орден Народна Република България по повод 60-годишнината и др.

През тази година, по повод 24 май, при присъждането на Награда Варна, архитект Варужан Маноян бе отличен с престижния Почетен златен знак на кмета на Варна.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
04.07.2007 г. 15:32
Етикети:
Посетено:
1516
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4241-izlozhba-na-arhitekt-varuzhan-manoyan