Изложби

Изложба "Природата и аз"

Галерия Витра 2007

Изложба "Природата и аз"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба живопис
“Природата и аз” на Домника Кожухарова


Представя Пламена Димитрова-Рачева -
Председател на Представителството на СБХ - Варна

Галерия “Витра”, ул. Ген. Скобелев” № 88-90,
Откриване: 20.06.2007 от 18.00 часа


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА И ИЗЛОЖБАТА

Домника Кожухарова е родена в Мангалия, Румъния и е израснала в Каварна. Следва архитектура в Ахитектурния отдел на "Института за народно стопанство и икономика" - Варна. Оттогава тя живее и работи във Варна. Днес тя е сред доайените на варненските художници.

Домника Кожухарова е от генерацията български художници, които с творческото и човешкото си присъствие след 60-те години обогатиха спектъра на художествените изяви на варненските художници. В изкуството си тя показва, че няма ограничения - еднакво успешно се изявява в областта на кавалетната и на декоративно-монументалната
живопис. Създала е произведения в различни жанрове - портрет, натюрморт, тематична композиция, пейзаж в неговите разновидности – ландшафт, градски, съвременен и с характерната българска възрожденска архитектура. Творбите й - акварели, рисунки, са като страници от дневниците на нейния живот.

В приложните изкуства използва различни техники и материали и е създала множество декоративни пана, текстил и мода, осъществила е редица проекти, свързани с дизайна на обитаемата среда.

Разностранен творчески талант, Домника Кожухарова е забелязана от художествената критика и в рецензии от ОХИ.

В изложбата “Природата и аз” в Галерия “Витра” можем да видим най-новите й 15 произведения, създадени в последната година, в които Домника Кожухарова изразява своята привързаност към красотата на света, който я заобикаля, свят, обединен от нейната човешка и естетическа мяра, свят, който я вдъхновява с многообразието и необятността си.
Автор:
Пламена Рачева
Публикация:
19.06.2007 г. 21:41
Етикети:
Посетено:
1268
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4177-izlozhba-prirodata-i-az