Изложби

Откога не сме се виждали... Срещи с Музея до поискване

Български куратор работи с чуждестранна колекция

◊ СЪБИТИЕТО

По проект на най-успешния български куратор Яра Бубнова на 19 юни 2007 във Виена се откри изложбата “Откога не сме се виждали... Срещи с Музея до поискване”.

Изложбата поставя началото на постоянна експозиция на музея с абревиатура MUSA и адрес Felderstrasse 6-8, фондовете на който принадлежат на Виенската община. Това е първият пример за покана към куратор от София да работи с колекция, събирана в друга страна – начин да се осигури свеж, независим от местна конюнктура поглед върху процесите на дадена художествена сцена.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Фондът на музея, съставян в течение на повече от 30 години, е събрал заедно известни, свързани с Виена художници, често ранни произведения на изключително авторитетни имена.

“Откога не сме се виждали...” е дала възможност на куратора да работи с автори като Арнулф Райнер, Гюнтер Брус, Ото Мюл, Дора Маурер, Вали Експорт, Франц Вест, Петер Вайбел, Лоис Вайнбергер, Инес Дуяк, както и да подреди до тях младите Юн Янг, Константин Лузер, Леополд Кеслер, Камен Стоянов... Проектът подчертава важността от обмен на кураторски възгледи, отваря пространство за още по-активно “смесване” в съвременния художествен свят.

Яра Бубнова, Директор на Института за съвременно изкуство – София, е избрана да изгради изложбата от Отдела за култура на Виенската община.

Поканата следва участието й в мащабни международни проекти като Манифеста ІV (Франкфурт на Майн, 2002), І и ІІ Московско биенале (2005, 2007), изложбите Joy (Казино Люксембург, 2006), +2 (МКМ Дуйсбург, 2007) и много други.
Автор:
СГХГ
Публикация:
19.06.2007 г. 18:38
Етикети:
Посетено:
784
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4172-otkoga-ne-sme-se-vizhdali-sreshti-s-muzeya-do-poiskvane