Изложби

Изложба "Художниците" в София Прес

Да си художник, означава да осъзнаваш, че картините остават

Изложба "Художниците" в София Прес


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба живопис “Художниците”

20 юни – 4 юли 2007
Галерия книжарница София Прес,
ул. “Славянска” 29

Откриване 18.00 часа, 20 юни 2007


◊ ЗА АВТОРИТЕ И ИДЕЯТА

Анна Семерджиева, Александър Петков, Галя Георгиева,  Деян Янев, Елеонора Друмева, Свилена Колева са студенти по живопис в ателието на проф. Андрей Даниел в НХА – София.

Пол Гоген, Егон Шиле, Франсис Бейкън, Ван Гог, Рене Магрит, Тулуз-Лотрек са художници, които вдъхновяват не само колекционерите.

Тук, в тази изложба, Те са обекти на изследване, което показва, че Художникът, подобно на драматичния артист, също се превъплъщава.

Даже нещо повече, както твърди проф. Даниел:  “художникът може да се превъплъти не само в друг човек или друг художник, той може да влезе в ролята на цвят, предмет, движение, структура, стил; в ролята на коментатор или ироничен наблюдател, на страстен участник или вманиачен мисионер.

Това се проверява в практиката. Чрез личните страсти и сетива. Постигайки това, човек разбира, че нищо не започва от него и нищо не завършва с него... Това е полезно и поучително за интелектуалеца.”
 
Изложбата е впечатляваща не само заради демонстрираните зрелост и артистизъм, а и заради възхитителната способност на авторите да “отместят” настоящето и да се съсредоточат върху свещената човешка уязвимост. Да си художник, означава да осъзнаваш, че картините остават. Ние си отиваме.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
14.06.2007 г. 21:46
Посетено:
838
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4145-izlozhba-hudozhnitsite-v-sofiya-pres