Изложби

Филип Янев. Опак

Функция, желание, потребност

Филип Янев. Опак


◊ СЪБИТИЕТО

Опак
проект на Филип Янев


15 юни – 29 юни 2007

Галерия ПИСТОЛЕТ
ул. “Васил Кирков” № 29

Откриване - 14 юни, четвъртък, 19:00


◊ ДУМИ НА АВТОРА

Пред очите ни се натрупват и множат предмети, обекти и джаджи от всякакъв вид. Налице е почти изцяло автоматизиран производствен процес в разработката им. До голяма степен отсъствието на човешка ръка означава отсъсвие на грешки. Все още се среща и съпътстващ реклама израз “компютърна диагностика”.

Всеки предмет чрез зададена функция отговаря на определена потребност и нужда. Понякога (с тенденция към все повече) функциите са повече от една (2x1, 3x1, 4x1 и повече). В някои случаи определена функция влиза в противоречие с друга или други такива (за повече информация виж Жан Бодрияр “Системата на предметите”). 

Дали сред причините в търсене на “за” повече от една функция от предмет, е нарастването на нужди, недостиг и незадоволяване на изисквания? Или по-скоро говорим за съображения - част от “играта на размяната”? Съображения, които са вече твърде далеч от представата за причинно-следствени процеси, като в случая е много лесно несъщественото да е в надмощие.

Ако зависимостта "повече функции" означава по-големи и повече нужди, обратната зависимост е отстъпила на по-задни позиции. Няма как намесата на противоречия сред функциите да не рефлектира аналогично на тяхната употреба. Така една употреба може да нарушава друга потребност. Това детерминиране и раздробяване на дадена потребност на “съставните й части” на “по-детайлни потребности” не е ли една нова форма на саморефлексия или навлизане по-дълбоко в саморефлексия?

Същевременно “играта на размяната” е прегърнала за свой дразнител желанието, тъй като "желанието не познава граници" е идеалната величина. И докато задоволяване на потребност е нещо мислимо, на желанието не. С желанието върви илюзията за осигурен нескончаем интерес.

Друг е въпросът къде свършва желанието и започва потребността или нуждата.

Филип Янев
Автор:
eskimo eskimo
Публикация:
13.06.2007 г. 23:09
Посетено:
505
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4136-filip-yanev-opak