Изложби

Пътуване в италианското изкуство

Сто творби от Колекцията "Фарнезина"

◊ СЪБИТИЕТО

УниКредит Булбанк и Енел България представят

Уникалната изложба "Пътуване в италианското изкуство"


До края на юни 2007
в
Националната галерия за чуждестранно изкуство

Посланикът на Италия Джан Б. Кампаньола и Министърът на културата Стефан Данаилов откриха официално снощи изложбата “Пътуване в италианското изкуство”, в която са представени сто творби от Колекцията “Фарнезина”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата гостува в обновените зали на Националната галерия за чуждестранно изкуство до края на юни с покрепата на УниКредит Груп и Енел. Повече от 200 гости, сред които висши дипломати, политици, бизнесмени и медии оцениха високо уникалната пътуваща из Европа изложба.

Творбите са част от колекцията със съвременно италианско изкуство, което се съхранява в двореца “Фарнезина”, седалище на Министерството на външните работи на Италия.

Картините и скулптурите са от периода 1950-80 г. и са дело на бележити творци като Бури, Фонтана и Ведова,  школите “Пиаца дел Пополо” в Рим и на Мандзони и Кастелани в Милано. 

«УниКредит Груп и УниКредит Булбанк в България са традиционен партньор на изкуството. Основните ценности на групата - честност, прозрачност, доверие, уважение, свобода и равнопоставеност – се представят чрез постоянни изложби в офисите на УниКредит Булбанк. В България вече имаше изложби на Андреа Манети, Румен Статков, Красимир Трендафилов и Илко Николчев», каза на откриването Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. За Енел социалната отговорност е синоним на стабилност и способност за поддържане на баланса на трите променливи вида отговорност: икономическа, екологична и социална.

На откриването на изложбата Енрико Виале, регионален мениджър на Енел за Югоизточна Европа, каза: “Горди сме, че допринасяме тази важна експозиция да бъде видяна от повече хора. Енел подпомага такива инициативи, защото искрено вярва в междукултурния обмен като средство за интеграция. По същата причина съдействахме за представянето на експонатите от великолепната изложба „Златото на Траките” през миналата година в двореца „Куиринале” в Рим. През 2004 г. подпомогнахме идването на Миланската скала в България, а през миналата година бяхме генерален спонсор на спектакъла на Лили Игнатова – “Легендата”. Днес за нас отново е истинско удоволствие да съдействаме за популяризирането на тази прекрасна изложба от съвременно италианско изкуство в България.”

Автор:
Мира Велчева
Публикация:
06.06.2007 г. 16:11
Етикети:
Посетено:
973
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4104-patuvane-v-italianskoto-izkustvo