Изложби

Изложба на сръбско наивистично изкуство в СГХГ

Интуиция и вътрешно звучене

◊ СЪБИТИЕТО

. Министерство на културата на Република България
. Посолство на Република Сърбия в Република България
. Софийска градска художествена галерия
. Музей на наивистичното изкуство в Ягодина, Сърбия


представят:
Наивистично и маргинално изкуство на Сърбия

7 юни – 5 юли 2007,
откриване: 7 юни 2007 (четвъртък), 19.00 ч.

Изложбата представя седемдесет и една творби от Музея на наивистичното изкуство в Ягодина и от частни колекции. Включва тридесет и пет художници от всички поколения и с различни художествени търсения, които най-добре представят същността на наивистичното и маргиналното изкуство на Сърбия.


◊ ПОВЕЧЕ

Наивистичното творчество e един от автентичните сегменти на сръбската културна съкровищница и представлява уникална част от съвременната художествена сцена на страната. То се разграничава от академичната живопис, но и от дилетантската несръчност.

Както наивистичното, така и маргиналното изкуство е изкуство на съдържанието и на вътрешното звучене, подето от инстинкта и полета на духа. Осланя се на силната личност и на нейния нагон да намери свой особен начин на изразяване в обкръжаващата я среда. Силата на изразните средства при наивистите се крие в освободеността от всички окови и научени формули. Борейки се с техническата неопитност и търсейки свои пътища за изразяване, тези творци достигат до лични решения, до освободена творческа игра на духа и въображението.

Музеят на наивистичното изкуство в Ягодина е учреден през 1960 година, по времето, когато това изкуство преживява пълния си триумф по света. Днес действа като активен център на наивистичното и маргиналното изкуство, притежаващ интернационална сбирка, наброяваща над 2500 творби, и реализиращ сериозни проекти.

Досега музеят е организирал над 400 групови или самостоятелни изложби в страната и чужбина, организира Биенале и Пленер на наивистичното и маргиналното изкуство.

Музеят на наивистичното изкуство в Ягодина е участвал с творби от своята богата сбирка на най-значимите изложби, сред които трябва да откроим изложбите в Париж, Лондон, Мелбърн, Виена, Прага, Братислава, Букурещ, в много градове на Холандия, Унгария, Гърция, Русия, Беларус, Италия.

Към изложбата е издаден каталог на сръбски, френски и английски.

Автор на изложбата и на текста към каталога е г-жа Нина Кръстич, директор на Музея на наивистичното изкуство в Ягодина.
Автор:
СГХГ
Публикация:
05.06.2007 г. 18:47
Етикети:
Посетено:
986
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4095-izlozhba-na-srabsko-naivistichno-izkustvo-v-sghg