Изложби

България - многообразна и единна в Европейската общност

Под мотото на Европейския съюз: „Обединени в различията си”

България - многообразна и единна в Европейската общност


◊ СЪБИТИЕТО


На 7 юни 2007 г. от 13.00 ч.
в Националния исторически музей

Откриване на изложбата "България - многообразна и единна в Европейската общност"

Тя е организирана от Националния исторически музей. С експонати участват и историческите музеи в Пазарджик, Кърджали, Омуртаг, Търговище, Шумен, Русе, Стара Загора, етнографските музеи в Котел и Пловдив, Националният политехнически музей, Арменската апостолическа православна църква в Пловдив и Регионалното сдружение на ромите занаятчии „Технитари” в Стара Загора.

Да открие изложбата е поканен г-н Майкъл Хъмфрис, ръководител на представителството на Европейската комисия в България. Ще присъстват политици, общественици, културни дейци, дипломати и представители на традиционните за страната ни религиозни общности.

Танцьори от ансамбъл “Българе” ще представят спектакъл, символизиращ хармоничното единство на етнокултурните общности у нас.

Изложбата ще продължи до 7 ноември 2007 г.


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата е посветена на хармоничното съжителство на българите с най-големите и традиционно присъстващи в България общности. За първи път се показва паралелно оригиналността в бита и културата на турци, роми, арменци и евреи.

Изложбата е под мотото на Европейския съюз: „Обединени в различията си”. Европа, чийто пълноправен член е България, съчетава най-разнообразни култури на големи и малки народи. Със своята духовност те допринасят за богатството на това, което представлява днес европейската идентичност – единство в разнообразието. Изложбата  представя това разнообразие, като разкрива традиционните ценности на етнокултурните общности в България.

В нея ще бъдат показани уникални експонати от техния живот, произведения на изкусни майстори на натрадиционните занаяти; костюми и аксесоари, всекидневни, празнични и ритуални облекла, предмети, свързани с религиозните култове и документи за важни моменти от съдбата на етносите. Значителна част от материалите в изложбата се показват за първи път.


• Изложбата е осъществена с щедрото спомоществователство на:
. Българската телекомуникационна компания АД - генерален спонсор, и
. Generali Застраховане - основен спонсор.
Автор:
НИМ
Публикация:
05.06.2007 г. 14:57
Етикети:
Посетено:
615
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4093-balgariya-mnogoobrazna-i-edinna-v-evropeyskata-obshtnost