Изложби

България през погледа на една чужденка

Фотоизложба на Маргрит Волф

България през погледа на една чужденка


◊ СЪБИТИЕТО

В Концертното студио на Радио Варна на 5 юни 2007 г. от 13.00 ч. ще бъде представена една необичайна изложба.

Проф. дмн Анелия Клисарова, ректор на Медицинскя университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” във Варна и член на Обществения съвет на Радио Варна ще представи фотоизложбата “България през погледа на една чужденка” на Маргрит Волф – съпруга на известния учен, проф. дмн Карл Юрген Волф, доктор хонорис кауза на МУ във Варна.


◊ ЗА ФОТОГРАФКАТА И ИЗЛОЖБАТА

Маргрит Волф открива за себе си изкуството на фотографията преди 25 години, когато се налага да отмени съпруга си, проф. дмн Карл Юрген Волф, при заснемането на хората и природата на различни страни, както и, разбира се, на атмосферата по време на конгресите, които са част от битието на проф. Волф като учен с международна известност.

Проф. д-р Карл Юрген Волф е ръководител на клиника и поликлиника по рентгенология, нуклеарна медицина и лъчетерапия към Свободния Берлински университет “Бенджамин Франклин”, един от партньорите на Варненския Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов”, удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на този  университет от 2001 г.

Срещите си с България и българите Маргрит Волф пресъздава в естетски фотоси, които улавят емоцията на мига и ни карат да се видим отстрани. Да разпознаем вече познатото от друг ракурс, да прочетем българското по нов начин, да сравним своята с една чужда, една различна, но приятелска гледна точка.

“Аз снимам хаотично, а не систематично, когато съм в добра атмосфера и сред добри хора. Когато нещо ме впечатли, искам да го запечатам, а това се постига само с фотография”, обяснява Маргрит Волф. Най-много харесва природата около Пампорово, с. Широка лъка. Не обича да снима местата за туристи, а по-скоро детайли, които показват връзката между миналото и бъдещето.

За първи път Маргрит Волф посещава България преди 10 години и оттогава досега не престава да се удивлява от природата, хората и най-вече от взаимовръзката между тях - за жалост разрушена вече в Германия. Харесва гостоприемството на българите и се възхищава от способността им да се справят в сложната обстановка, в която живеят. Тя е впечатлена от високото ниво на обучение в Медицинския университет във Варна, както и от лечението в университетските болници, въпреки проблемите в здравеопазването и образованието. Това, според Маргрит Волф, може да се постигне само от народ с дълбоки традиции, от хора, заредени със сила и позитивна енергия, вярващи в доброто.

Освен заниманията си с фотография, тя следи ревностно развитието на литературните процеси – завършила е библиотечно дело, пише стихове и проза, любимият й композитор е Роберт Шуман. Благотворителната дейност също не е чужда на г-жа Волф, която нерядко дарява приходите от свои фотоизложби на домове за социалнослаби. С подобни жестове на внимание тя вече е удостоила и социални домове в Добрич.

Изложбата в Концертното студио на Радио Варна е първата изложба на Маргрит Волф извън Германия.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
04.06.2007 г. 22:52
Етикети:
Посетено:
673
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4089-balgariya-prez-pogleda-na-edna-chuzhdenka