Изложби

"Life-Style Still-Life" на Мария Върбанова

Въздействието на семплите форми

"Life-Style Still-Life" на Мария Върбанова


◊ СЪБИТИЕТО

На 6 юни 2007, сряда,
в арт център „Алтера” (Голям салон), бул. „Драган Цанков” № 36

Официално откриване на изложбата „Life-Style Still-Life” на Мария Върбанова & демонстрация на уникалния й стил

Начало на демонстрацията: 17.00 часа
Официално откриване: 19.00 часа


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В арт център „Алтера”, за втори път пред софийската публика, ще бъдат изложени платна на пловдивската художничка Мария Върбанова. Въпреки че е познат и добре продаван автор в чужбина – в Норвегия, САЩ, Япония, Австралия, Мария не беше излагала в България от 12 години.

Изложбата в стил класически реализъм ще съдържа както някои от ранните й натюрморти с подсилено сюжетно начало, така и последните й “минималистични” творби от цикъла “Портрети на ябълки”.

С три картини от този цикъл авторката участва на Първото Биенале ЕММА - European  Masters of Modern Art, състояло се във Водния Замък във Бургау, Австрия, от 14 април до 5 май 2007. Сред 60 художници от 33 европейски страни, селекционирани за участие в Биеналето, Мария Върбанова зае III място в класацията на публиката.

Откриването на изложбата „Life-Style Still-Life” на Мария Върбанова в арт център „Алтера” ще бъде предходено от двучасово рисуване на живо, с което Мария ще разкрие на любителите на изящното изкуство тайните на уникалната си живописна техника, която е комбинация от последователно редуване на четка и еърбраш (аерограф).

В ранните си натюрморти Мария Върбанова е вдъхновена от творбите на нидерландските и фламандските майстори от 16. и 17. век, докато в последствие обогатява техниката си, като същевременно изчиства композициите си до минимализъм - опростени, централни композиции, горно осветление; подсилва знаковото въздействие на семплите форми.

В техниката си авторката съчетава традиционните средства на рисуване с модерни инструменти като аерографа. С богатство от нюанси, постигнати с четка и еърбраш, с форми, многослойно изваяни върху черна основа, с особено отношение към светлината, художничката постига брилянтност на формата на предметите и неповторима атмосфера на картината като цяло - съчетаваща драматизъм, дълбочина и интимност.

Според думите на Мария Върбанова натюрмортите „не са само рисуване на предмети”. Тя се стреми творбите й да носят „скрито съдържание, да разказват истории или да ни напомнят за преходността на живота”. Със своя стил авторката изразява желанието си за „повече хармония и красота в забързания ни живот”, а с творбите си иска да внуши, че „има мистериозен скрит ред, дори и в нашия хаотичен свят”.


◊ ЗА АВТОРКАТА

Мария Върбанова е родена на 16.02.1966 г. През 1980, след като заема първо място на приемните изпити, започва своето художествено образование в ССХУ за ИМИ “Цанко Лавренов”, гр. Пловдив, където завършва с пълно отличие, също на първо място през 1985 г. През същата година продължава своето художествено обучение във Факултета по изобразителни изкуства на Университета ”Св. св. Кирил и Методий”, гр. Велико Търново, който завършва с отличие по специалните предмети през 1990 г.

От 1993 до 1996 е преподавател по рисуване, живопис и композиция в ССХУ за ИМИ “Цанко Лавренов” - гр. Пловдив. Член е на Дружеството на пловдивските художници от 1992. След завършване на висшето си образование, експериментира в сферата на абстрактното изкуство и реализира четири самостоятелни изложби в съвместни проекти със съпруга си Валери Върбанов през:
. 1993 - в  НХГ “Златю  Бояджиев”, Пловдив
. 1995 - в Градската галерия на Дружеството на пловдивските художници, гр. Пловдив
. 1997 - в “Galeriet”, Ставангер, Норвегия

През 1998 Мария се завръща към класическия реализъм и сферата на натюрморта. От 1995 излага своите работи в самостоятелни и групови изложби в галериите “Galeriet” и “Amare”, Ставангер, Норвегия
От 2002 - в галерия “Voshan”, Пало Алто, Калифорния и “Fine Art Metropolis”, Бостън, Масачузетс, САЩ
От 2003 - в “Seki Art Salon” и “Triumph Gallery”, Токио, Япония
От 2004 - в престижните галерии “Ronald Coles Investment Art Galleries”, Сидней, Австралия
. 2005  - “Astrohome Design”, Вашингтон, САЩ
. 2006 – “Reign Gallery”, Нюпорт, Роуд Айлънд, САЩ
. 2003 – Съвместно с Валери Върбанов реализират първата изложба от своя нов проект “Realistic+Abstract” – part I – “Autumn Fairy-Tales” - съдържаща абстрактни композиции с реалистични елементи, в тяхната втора самостоятелна изложба в Галерия “Galeriet”, Ставангер, Норвегия
. 2006 – Участва в Националния Арт&Фото пленер “Силистра в 1900 кадъра” по случай 1900 г. от основаването на града. Пленерът завършва с изложба на участниците в Националната художествена галерия, гр. Силистра, а творби от него се намират в Колекцията на галерията и Община Силистра.
. 2006 - Мария и Валери Върбанови реализират втора изложба от своя нов проект “Realistic+Abstract” в Галерия “Теди”, Варна, България
. 2007 – Мария е избрана от Организационния комитет и е поканена лично от Кмета на Бургау, Австрия – г-н Грегор Льофтер, да бъде единият от двамата художници, които ще представят България на Първото Биенале EMMA (Европейски майстори на модерното изкуство) в Бургау, Австрия, организирано от Кметството на Бургау и Фондация “Франц Драпела”, което се осъществи във Водния замък на Бургау от 14 април до 5 май 2007. На Биеналето ЕММА Мария спечели 3-то място в класацията на публиката (след двама местни австрийски художници)

Творби на Мария Върбанова са включени в корпоративни и частни колекции в страната и чужбина.


◊ ОЩЕ

Предстоящи изложби:


. септември-октомври 2007 – Министерство на културата – Зала “Средец”, София – Съвместна изложба на Мария и Валери Варбанови, от поредицата техни изложби в рамките на Колаборативния им проект -“Realistic +Abstract” – part II - “Portraits of Apples”. 

Избрани публикации:


. Списание “Gulf Connoisseur”, брой януари/февруари 2004 – най-реномираното Life Style списание в Обединените арабски емирства. Тук Мария има своя картина на корицата на списанието и 6 страници представяне на нейното изкуство заедно с обширно интервю.

. Списание “Gulf Connoisseur”; брой октомври/ноември 2005 – тук Мария и Валери Върбанови и техният New Project “Realistic + Abstract” са представени в 6 страници и обширно интервю.

. Списание “Essence”, издание на Ritz-Carlton за Средния Изток и Турция, брой януари/февруари/март 2006 – Мария е представена с 6 страници и интервю.

Галерии, които излагат и търгуват с творбите на Мария и Валери Върбанови:

. “Galeriet” и “Amare” Gallery, Ставангер, Норвегия
. “Voshan”, Пало Алто, Калифорния, САЩ
. “Fine Art Metropolis”, Бостън, Масачузетс, САЩ
. “Seki Art Salon” и “Triumph Gallery”, Токио, Япония
. “Ronald Coles Investment Art Galleries”, Сидней, Австралия
. “Reign Gallery” – Нюпорт, Роуд Айлънд, САЩ
. Галерия “Теди” – Варна, България
. Галерия “Сезони” – София, България
. Галерия “Алтера” – София, България
Автор:
Алтера
Публикация:
03.06.2007 г. 16:03
Посетено:
1434
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4079-life-style-still-life-na-mariya-varbanova