Изложби

Гюнтер Юкер. Разтерзаният човек

Изложба в СГХГ

◊ СЪБИТИЕТО

СГХГ и Гьоте-институт
Ви канят на пресконференция по повод

Гюнтер Юкер
Разтерзаният човек: 14 умирени  устройства

Изложба на Института за международни отношения,
представена от
Гьоте-институт и Софийска градска художествена галерия

С присъствието на автора.

 
◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

. Пресконференция - 4 юни 2007, понеделник, от 11 часа
СГХГ, ул. Гурко 1

. Изложбата се открива на 5 юни 2007, вторник, 18 часа и ще продължи до 5 юли 2007


◊ ПОВЕЧЕ

Гуентер Юкер (1930) е един от най-големите живи художници на Германия. Артистичната му кариера започва с провокативни акции в началото на 60-те години на 20-ти век като член на световноизвестната група Зеро. Емблематични са неговите обекти с пирони, чрез които той се опитва да активира реалното пространство и да осигури възможност това пространство да бъде усетено като чиста проба естетика.

Изложбата му Разтерзаният човек: 14 умирени  устройства в СГХГ е едновременно опит за автопортрет и акт на съпротива срещу насилието върху чужденци в Германия.

"Животът и смъртта са моята тема", казва за своето изкуство роденият през 1930 г. във Вендорф, Германия Гюнтер Юкер. Инсталацията му "Разтерзаният човек. 14 умиротворителни инструмента", създадена в периода от есента на 1992 до пролетта на 1993 г. по поръчка на Института за международни отношения (Ifa), Германия, също живее от това противоречие.

В повечето от работите Юкер показва един духовен портрет на своето собствено разбиране за живота и страданието, анализира опита си, регистрира чувства и се опитва да разкрие, с неговия набор от деликатни знаци, базовите двигатели в човешката природа: агресия, нараняване, разрушаване, като им противопоставя знаци на помирение. Юкер реагира на „нараняването на човешки същества от други човешки същества” чрез специфичния за него език на формите – с дървени летви, ленени платна, пирони, камъни, пепел, пясък, изписани листове и, разбира се, пирони. Истинският повод за създаването на тези работи са актовете на насилие срещу чужденци в Германия, които продължават и днес. Както споделя Юкер: "По такъв начин давам израз на моя протест, на моята позиция, израз на моята възбуда, би могло да се каже, че изграждам портрет на един художник в Германия".
Автор:
СГХГ
Публикация:
31.05.2007 г. 14:19
Посетено:
607
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4065-gyunter-yuker-razterzaniyat-chovek