Изложби

Живко Мутафчиев

Привидно реално

◊ СЪБИТИЕТО

От 29 Май 2007 GreenCat Gallery - Hilton представя творбите на харизматичния български художник Живко Мутафчиев.

Изложбата ще се проведе в Хилтън Артистс Бар & Кафе и ще продължи до 30 юни 2007 г., съответстваща на посещението на Президента на САЩ Джордж Буш в България.

По време на подреждането на експозицията на 28-ми май, и в присъствието на автора, се състоя малка "Предпремиера" с краткото посещение на белгийската филмова звезда Жан Клод Ван Дам.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Преминал през широка гама експерименти със стилове и сюжетна тематика и събрал метафори от противоположни или неочаквани източници – както исторически, така и съвременни, чрез употребата на разнообразни материали и техники, Живко Мутафчиев е творец, чиито творби само на пръв поглед провокират лесни дефиниции.

Всъщност именно творческото разнообразие на Мутафчиев, както и умението му да отстоява всякакви форми на категоризация могат да бъдат разглеждани като устойчив и постоянен елемент в неговото творчество. Части от картините му притежават натуралистична реалност. Усещането за действителност в изображенията е комплицирано, те запазват до голяма степен правдивост и същевременно са освободени от чисто механичната връзка с дадена специфична "реална" ситуация. Докато очите ни възприемат тези картини като едно наративно цяло, от чисто концептуална гледна точка осъзнаваме, че те са индивидуални интерпретации. Мутафчиев е отхвърлил механичните процеси, предпочел е да изследва визуалните ефекти на своята собствена творческа фантазия.


◊ ОЩЕ ЗА АВТОРА

Живко Мутафчиев излага свои произведения из цяла Европа още от началото на 90-те години на 20 в., променяйки своите изразност и стил с всяка следваща експозиция и оставащ загадъчен като творец, неуловим.

През 1990 г. творби на Живко Мутафчиев стават част от колекцията на Музея за Модерно изкуство във Фонтенбло, Франция. Европейската му обиколка започва с "Le Chateau Ferrie" (Шато Ферие, Франция), Лондон (Великобритания), Амстердам (Холандия), както и Маастрихт, отново Холандия.  

Към средата на 90-те години той се завръща към българската публика с изложбите си в София през 1994 и 1996 г. При все това, той намира определено място сред европейските творци и отново насочва своята дейност към Западна Европа с експозициите си в Тичино (Швейцария), както и редица изложби в Германия – в Брауншвайг, Вендебург и Хановер; една от последните му изложби е съвместно с испанския творчески колектив "Grupo batik Art " ("Групо Батик Арт") в Барселона, Испания през 2004 г.

Негови произведения могат да бъдат открити из цяла Европа в частни и публични колекции като тези на "Musee d 'art modern", Фонтенбло, Франция; Национална художествена галерия – София, България, както и престижни частни колекции като "Дойче Банк" – Хановер, Германия, "Колекция Хулио Иглесиас", Маями, САЩ и др. От 1993 г. той е член на Фондация "Taylor" в Париж, Франция и е скорошен лауреат на наградата за съвременно изкуство Deutsche telecom Art Price, 2007.

• Изложбата е
организирана с любезното съдействие на:
. "Стела Артоа" и
. "М. С. Тритон" България.

Автор:
Курт Хаубрехтс, GreenCat Gallery
Публикация:
29.05.2007 г. 19:07
Посетено:
1124
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4046-zhivko-mutafchiev