Изложби

Художници посрещат есента с изложба - пленер във Варна за втора година

На 24 октомври от 18:30 часа в галерия „Юка“ ще бъде открита изложбата „Началото на есента. Пленер 2024“

Художници посрещат есента с изложба - пленер във Варна за втора година

На 24 октомври, четвъртък, от 18:30 часа в галерия „Юка“ ще се открие изложбата  „Началото на есента. Пленер 2024“. Изложбата е своеобразно продължение на миналогодишния проект на Ирена Димитрова, по време на който художниците рисуват в района на Албена и Балчик. Авторите представят пейзажи от натура и вдъхновени от природни обекти композиции, изпълнени в различни техники – масло, акрил, туш и др. Те се обръщат към пленерния жанр, защото според тях, общуването с природата чрез рисуването от натура е не само извор на идеи, но и възможност за обмен на такива.

Тази година в проекта са представени художниците Георги Христов, Кремена Николова, Димитър Николов, Николай Русев, Марина Варенцова – Русева и Ирена Димитрова.

Кремена Николова, както и Николай и Марина Русеви, работят по класическата пленерна „технология“ – от натура. Авторите се вдъхновяват от ранната есен, когато природата си почива от летните жеги и дава повече възможност за спокойно съзерцание. Георги Христов създава пейзажи със сюрреалистично звучене, в които си играе с морския хоризонт. Ирена Димитрова показва композиции, напомнящи ботаническата градина в Балчик и нейните най-интересни „обитатели“ – кактусите. В проекта за първи път участва художникът и илюстратор Димитър Николов. В пейзажа авторът открива скрити послания със символично звучене. 


Изложбата „Началото на есента“ може да се разгледа всеки делничен ден до 14 ноември, между 13:00 и 18:00 часа, в Галерия "Юка" на адрес ул. „Васил Друмев“ № 23.

Автор:
Кремена Николова
Публикация:
23.10.2024 г. 20:25
Етикети:
Ирена ДимитроваНиколай РусевДимитър НиколовКремена НиколоваГеорги ХристовВарнаизложба
Марина Варенцова – Русева
Галерия "Юка"
„Началото на есента. Пленер 2024“
Посетено:
65
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/40060-hudozhnitsi-posreshtat-esenta-s-izlozhba-plener-vav-varna-za-vtora-godina