Изложби

Регионалният музей в Сливен представи в изложба историята на текстилната индустрия на Балканите

-

Регионалният музей в Сливен представи в изложба историята на текстилната индустрия на Балканите

Изложбата „190 години от началото на текстилната индустрия на Балканския полуостров”,открита в Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ в Сливен, синтезира и схващането за огромната роля на индустрията за развитие на страната, без която всяка държава „би била колония”. То е  изразено от д-р Русчо Русчев при честването на 50-години от създаването на акционерно дружесво „Андонов-Михайлов.”

На откриването на изложбата слово произнесе кметът на „града под Сините скали” Стефан Радев, който отбеляза важен факт от отразената  в експозицията  история на фабриката на Георги Стефанов и синове: „Във времето, в което тя е построена, е била една от най-модерните фабрики изобщо в България. Казват, че вторият град на текстила у нас е Габрово, а фабриката „Георги Стефанов и сие” е произвеждала колкото цялата габровска текстилна индустрия. Всъщност, именно този отрасъл в страната ни е бил за  времето си от интензивно развиващите се, с най-голяма добавена стойност и висока автоматизация. Историята на нашия град е неразривно свързана с текстила. Радвам се, че можем да отбележим и с тази изложба предстоящия празник на града ни – Димитровден. Надявам се, че ще стане достояние на повече наши съграждани, особено на по-младите, за да черпят гордост и вдъхновение от славното минало на Сливен“, подчерта сливенският градоначалник.

 На събитието присъстваха и председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.-кметът по културата Пепа Чиликова и зам-кметът по икономическо развитие Стоян Марков, председателят на комисията  за култура Лидия Димитрова, общински съветници, граждани.

Директорът на музея, доц. д-р Николай Сираков, открои ролята на индустриализацията в началото на 20. век за благосъстоянието на хората и развитието на града, наброявал най-много милионери от цялата страна (18). „Горд съм, че Сливен е люлката на индустриализацията в България. След Освобождението тук се появяват множество текстилни фабрики, които развиват тази идея. Построени са много красиви къщи, които са станали обществени. Такава е сградата, в която се помещава Регионалният исторически музей - това е къщата на сина на Добри Желязков – Иван Желязков“, подчерта директорът на културния институт. Той припомни повода за гордост на сливенци, че всъщност текстилната фабрика, създадена от Добри Желязков в града на Сините скали, в периода 1834-1843 година открива процеса на индустриализация на Балканите. Основаването на подобно предприятие е безспорно доказателство за силата на българския дух и неговия творчески трудов потенциал...”

В изложбата по повод респектиращата годишнина, се открояват „две основни подтеми: на посветената на живота и дейността на Добри Желязков - с порива и усилията по създаването на първата Държавна сукнена фабрика на Балканите, (чието начало се поставя с издадения от Султан Махмуд ΙΙ, Ферман).   

Посетителите можаха да видят ценни експонати, като ключ от Държавната фабрика, плодовете от спомоществователското дело на Фабрикаджията при подпомагане  издаването на книги, снимки на негови родственици и др. Развитието на текстилната индустрия в Сливен – от Освобождението до изпълнението на Закона за Национализацията от 1947 година“, отвежда към втората подтема: с фотоси и текстове за развоя на Държавната текстилна фабрика след Освобождението; за създаването на първите частни текстилни предприятия в града между двете световни войни и др.

Присъстващите се спират и пред автентични снимки на известни сливенски семейства с приноси в развоя на текстилната индустрия; представящи участието на фабрики и предприемачи в Първото пловдивско изложение през 1892 година, както и пред сведения за Първото на Балканите текстилно-занаятчийско училище, изградено в Сливен и др. В изложбата, посветена на 190 години от функционирането на текстилната промишленост, са представени и ликовете на дарителите-индустриалци, предоставили труд, родолюбие и средства за съграждане на красивите архитектурни богатства на Сливен...

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
22.10.2024 г. 20:37
Етикети:
изложба
„190 години от началото на текстилната индустрия на Балканския полуостров”
Регионален музей Сливен
Посетено:
90
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/40051-regionalniyat-muzey-v-sliven-predstavi-v-izlozhba-istoriyata-na-tekstilnata-industriya-na-balkanite