Изложби

Изложба портрети „Бележити възрожденци от Сливенския край“ на художника Петър Станимиров

Изложба в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен

Изложба портрети „Бележити възрожденци от Сливенския край“ на художника Петър Станимиров

Традиция стана в навечерието на Димитровден – празника на Сливен, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” да организира прояви, посветени на бележити личности от Сливен и Сливенския край, заемали важно място в борбата  за свобода и независимост, в стопанския, обществения и културния живот на страната в различни исторически периоди. 

Чрез изложбата „Портрети на бележити възрожденци от Сливенския край“ на художника Петър Станимиров бе отдадена заслужена почит на едни от най-значимите фигури на Българското възраждане. В експозицията са включени портрети на: Георги С. Раковски, д-р Петър Берон, Добри Желязков, Добри Чинтулов, воеводите Хаджи Димитър и Панайот Хитов, Сава Доброплодни, д-р Иван Селимински, Иван Добровски, д-р Георги Миркович.

Портретите им са символи на национална чест и гордост. Чрез прецизната техника на реалистичния портрет на художника Петър Станимиров е постигната неповторима индивидуалност и изразителност на рисунъка. Поради отдалечеността на времето, в което тези бележити личности са живели и оскъдните описания за голяма част от тях, запазени в документални материали, портретите са  рисувани по стари снимки, което допринася не само за максималната точност, но и за живото и одухотворено присъствие на образите.

Освен портретите, в шест витрини със снимки, документални материали и книги, са  представени живота и делото на личностите, включени в изложбата.

 След закриване на изложбата колекцията портрети ще се влее във фондовете на книжовното средище.

Събитието е част от програмата за отбелязване на празника на Сливен - Димитровден.

 

Автор:
Иванка Денева Източник: Регионална библиотека „С. Доброплодни” - Сливен
Публикация:
22.10.2024 г. 20:23
Посетено:
86
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/40050-izlozhba-portreti-belezhiti-vazrozhdentsi-ot-slivenskiya-kray-na-hudozhnika-petar-stanimirov