Изложби

"РЕТКИЗИ" - изложба на Момчил Георгиев

СБХ – Шипка 6, зала 1С, 23 октомври – 9 ноември 2024

◊ ПОКАНА
 
 "РЕТКИЗИ" - изложба на Момчил Георгиев
 
СБХ – Шипка 6, зала 1С, 23 октомври – 9 ноември 2024 
 
Откриване: 23 октомври 2024, сряда, 18:00 ч.
 
Дързостта да се повтаряш е очарователна и рискована. Да повториш скица е противоречие в определяаемото – та скицата е най-непосредственият графичен израз на същността ти! РЕТ-КИЗИ! Или РЕС-КИЗИ! Или РЕЗКИ-ЗИ. Няма особена разлика, когато Момчил преосмисля себе си. Виждаме тлъсти акварели и тушове, тънтящи като дърворезите от Ваймарската република. Виждаме хищния колорит на френската школа преди Войната. Виждаме скулптираните тела на Кете Колвиц. Виждаме бляскави балони от детските ни дъвки. Виждаме психеделични оцъклени лунатици. Виждаме и стоик. Виждаме и разюздани дискотанци.
Но най-паче виждаме как Момчил не се бои от себе си и ни потапя без капка свян, камо ли преструвка в зоните на своя мрак и тревожност – от насечени контури, през замъглени обеми до сякаш призрачни случайно получили се форми.
 
Калейдоскопична въртележка в (бъдещи) спомени, творбите пред нас ни люшкат наляво и надясно, запокитват ни в познанията ни за изкуството и Момчил, развяват ни гръмовито напред в очакване на нови РЕ-РЕСКИЗИ.
 
Съкрушителен и възхитителен Момчил!
 
Николай Кирилов
 
+++
Повече за Момчил Георгиев и неговата изложба ще научите от публикацията в сайта на СБХ тук
 
 
Автор:
Прес СБХ
Публикация:
22.10.2024 г. 13:49
Посетено:
80
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/40045-retkizi-izlozhba-na-momchil-georgiev