Изложби

Изложба живопис на Нина Панчева-Киркова и Милена Стефанова

Галерия „Контраст“, 22 октомври - 03 ноември 2024 г.

◊ ПОКАНА

Галерия „Контраст“ и КупиИзкуство.БГ представят:
Изложба живопис на Нина Панчева-Киркова и Милена Стефанова
от 22 октомври до 03 ноември 2024 г.

Откриване на 22 октомври от 18.30 ч.
Галерия „Контраст“, ул. “Цар Самуил” 49, София

Целта на изложбата е да представи в Галерия „Контраст“ две художнички, които са имали много различни пътища на развитие, достигайки до впечатляващи резултати. Съвременното изкуство, което представят в галерията, е еманация на два подхода, които могат да породят полемики, но най-вече да привлекат голям интерес.

Нина Панчева-Киркова работи в областта на живописта и арт инсталациите. През 2015 г. защитава докторска степен в Университета на Саутхямптън, Великобритания. Изследването ѝ е посветено на връзките между съвременното българско изкуство и изкуството преди 1989 г., както и на носталгията към миналото, забравата и пренаписването на биографии. Част от тези търсения са отразени в картините ѝ, представени в галерия „Контраст“ – образи от социалистическия реализъм и фрагменти от фотографии, които изследват представите за близкото ни минало в днешната посткомунистическа България. Между фотографията и живописта, между абстрактното и фигуративното, картините търсят (не)възможен автентичен образ на миналото, отвъд идеологическото и политическото. (Като част от докторантурата, творбите са представяни на конференции и изложби в Канада, Великобритания, Уелс, Хърватия и Чехия.) „Изкуството не е опит за себеизразяване“, смята авторката. Според нея, то не е и средство за забавление или бягство от реалността, а уникален начин за самопознание и познание на света, отвъд ограниченията на езика и рационалното. Други серии картини в изложбата са посветени на актуални проблеми като екологията, но и на символи като хляба и рибите, поставени в съвременен контекст. Картините и инсталациите на Нина Панчева-Киркова са участвали в изложби в България, Англия, Уелс, Австрия, САЩ и Канада. Нейни творби са включени във финалните селекции на Лондонското биенале, Sunny Art Prize, Visual Art Open, ING Discerning Eye и други. Повече за творбите на Нина можете да откриете на www.ninapancheva.com.

Милена Стефанова е представител на художниците без художествено образование. Основната причина за липсата на такова е невъзможността ѝ да се впише в матрицата на визуалната пропаганда, имитираща изкуство, която доминира през втората половина на 20-ти век в България. В историята на изкуството много художници са избрали този път и са успели да разчупят утвърдените норми за красиво, изящно и професионално рисуване. Сред най-ярките имена са Анри Русо, Винсент ван Гог, Фрида Кало, Йоко Оно, Жан-Мишел Баския и други. Свободата, която такива автори имат за своето развитие, е несравнимо предимство пред художниците с академично образование, които през целия си творчески път, повече или по-малко успешно, се опитват да избягат от наложените ограничения. Със серията си „Морфология на цъфтежа“ Милена Стефанова прави визуално изследване, освободено от реализъм и натурализъм, на подсъзнателната връзка между цветята и вагината като сугестивен символ. Почитателите на изкуството лесно ще разпознаят в картините на Милена Стефанова влиянието на художнички като Агнес Пелтън и Джорджия О'Кийф. Последната е считана за майка на американския модернизъм. Нейната картина "Jimson Weed/White Flower No. 1" бе продадена от „Сотбис“ в Ню Йорк през 2014 г. за 44,4 милиона долара, което я прави най-скъпо продадената картина на жена художничка в историята на изкуството.

..........

За контакти:
Галерия „Контраст“
Телефон: 0882 474 343
E-mail: contrastgallery.bg@gmail.com
Web:
www.contrastgallery.bg

КупиИзкуство.БГ
Телефон: 0897 00 22 85
E-mail: gallery@buyart.bg
Web:
www.buyart.bg

Серията изложби „Нови имена в изкуството“ е подкрепена от Национален фонд „Култура“.

Автор:
Галерия "Контраст"
Публикация:
21.10.2024 г. 16:20
Посетено:
83
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/40036-izlozhba-zhivopis-na-nina-pancheva-kirkova-i-milena-stefanova