Изложби

"Наивноидеалистично или емотикони на душата" - изложба на Юлия Станкова

Галерия "Париж", 22 октомври – 5 ноември 2024 г.

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Париж"
представя

Юлия Станкова

"Наивноидеалистично или емотикони на душата"

изложба - живопис

22.10 – 5.11.2024 г.

На 22 октомври галерия „Париж“ ще представи поредната самостоятелна изложба на известната с неповторимия си стил и почерк художничка Юлия Станкова. В навечерието на нейния седемдесетгодишен юбилей, тя ще покаже своите дванадесет платна, които ще са придружени от каталог, който обхваща всичко най-важно, сътворено от нея дотук и е озаглавен „Изцеление“. 

Изложбата засяга един нов език на общуване, който отдавна вече се е настанил в комуникацията ни из социалните мрежи и канали, а именно наличието на емотикони. Тези малки личица – емоции много често изчерпват думите ни, заместват ги и сякаш казват всичко. Усмивчици, сърчица, смръщени вежди, почервенели от яд главички, изплезени езичета, крейзи изражения и много сълзички от смях или тъга вече придружават и подсилват всяко едно наше изречение или пък изцяло го заместват/изместват. И именно този нов език, Юлия вгражда в своите картини като го съчетава с много сериозни и дълбоки теми. Доброто и злото, небесното и земното, красивото и грозното, тъмното и светлото – всички тези фундаментални опозиции в разбирането ни за света са съчетани в картините. Да, те са наивноидеалистичен прочит на света, но не е ли такава и нашата душа в своята изначална същност. Не са ли били именно такива Адам и Ева в своето сътворение в Райската градина. Не се ли стига накрая до една везна с лошото и доброто от двете страни. Не сме ли сведени всички просто до един знак или пък до множество знаци? Толкова сложните ни и преплитащи се емоции сме способни да обобщим с един емотикон. И това са емотиконите на душата ни. Ще ги видим в Сънят на Яков, в Ангелът със зашитото сърце, в Сътворението на мъжа и жената, в Ноевия ковчег и дори в смъртта. Всичко ще се изговори и изрисува през тях - емотиконите. И ще бъде достатъчно. Ще е изчерпателно. Ще е ясно. И ще е красиво.

  Юлия Станкова е инженер и богослов по образование, но е художник през целия си живот, независимо от различните периоди на прекъсвания и търсения. Има над петдесет самостоятелни изложби в България и чужбина, а нейни картини са притежание на множество колекции. Има уникална авторска техника на рисуване – плод на дългогодишни експерименти, която се отличава с изключителен фин изказ, много мека пастелна гама на цветовете и се основава на образците от византийската иконопис. 

  Изложбата може да бъде разгледана на живо, както и онлайн в сайта на галерията.

  Вернисаж: 18.00 – 20.00ч.

  www.gallery-paris.com                                                             Надя Павлова

 

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
19.10.2024 г. 13:00
Етикети:
Юлия Станковакаталогживописизложбагалерия "Париж"
"Наивноидеалистично или емотикони на душата"
Посетено:
102
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/40015-naivnoidealistichno-ili-emotikoni-na-dushata-izlozhba-na-yuliya-stankova