Изложби

Изложба на Момчил Цветков в Галерия "ЛИК"

Изложба пастел, малка пластика, керамика. 16 октомври - 05 ноември 2024 г.

Изложба на Момчил Цветков в Галерия "ЛИК"

◊ ПОКАНА

Галерия „ЛИК“
 представя

Момчил Цветков

Изложба пастел, малка пластика, керамика

от 16.10. до 05.11. 2024 г.

Откриване на16 октомври, сряда, от 18.30 ч.

 

Момчил Цветков е роден 1960 г. в гр. София. Завършва Художествена академия през 1983 г., специалност керамика при проф. Венко Колев.

Изложби: 

В България има 12 самостоятелни изложби и участия в много общи.
1992 г. и 1993 г. в гр. Дортмунд – 2 изложби
2023 г. – изложба в Тел Авив
2023 г. изложба в Сградата на Европа в София
Творби на Момчил Цветков има в Национална галерия в София.
Два паметника за спасяването на българските евреи в Тел Авив и в София.
Бюст-паметник на Георги Кондолов в Царево. В Дряново на арх. Пенчо Койчев.

За изложбата:

„Искам да отправя отново взор към твореца Момчил Цветков и неговите образи на жените. Любовта между мъжа и жената са сякаш архетипи в палитрата на вдъхновението му. Преплетени тела, обвързани в танца на любовта изплуват и от живописните му платна – „Еротика“, „Докосване“, „Първа любов“. Тези тела се появяват, както в бронза, така и в керамичната му скулптура. Хармонията на двойката и докосването помежду им демонстрира осъзнатата чувственост на автора, зарядът, които носи в душата си. Въпреки динамиката в творчеството му се забелязва една застиналост на образа, сякаш времето е спряло и е запечатало един уникален миг от непреходността. Цветовите тоналности, които използва автора още повече засилват усещането за един неподвластен миг. Металните повърхности на метализираните глазурни покрития, обливат и предпазват формата, пречупват дори светлината, като не позволяват нищо да проникне до същността и сърцето на идеята-образ. Темата за майчинството, спасяването, чувствата на вяра, горделивост и кокетност, на семейството, като едно единно цяло, са част от темите на твореца, с които умело борави.

Oсновният инструмент, който използва, е играта между сенките – на прастарата тъмнина в светлина. Острите ъгли привличат светлината и чертаят линии след линии, водят погледа към детайла, внушават една изтънчена линеарност в обема.“ Д-р. Елена Виденова

 

Автор:
Галерия “ЛИК”
Публикация:
15.10.2024 г. 17:22
Посетено:
105
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39990-izlozhba-na-momchil-tsvetkov-v-galeriya-lik