Изложби

Мой малък свят

Самостоятелна изложба на Александър Димитров в Галерия „Видима“ в Севлиево

Мой малък свят: 1
Снимка: Галерия "Видима" - Севлиево
Мой малък свят: 2
Снимка: Галерия "Видима" - Севлиево
Мой малък свят: 3
Снимка: Галерия "Видима" - Севлиево

„Малък свят. Мой малък свят." е първата самостоятелна изложба на пловдивския художник Александър Димитров в галерия „Видима“, която се откри официално на 12 октомври 2024 г.

Александър Димитров се определя като позитивен човек, търсещ доброто и красивото във всичко около нас, и това негово верую непоколебимо намира своето проявление в живописните му творби. Той е от художниците, които са си поставили мисията да даряват хората с красота и любов, да предизвикват възхита и удовлетворение, радост и усмивка. От всяка негова картина ярко струи енергия, празничност, приказност. Богатство от емоции и чувства, облечени в цветове, оформят пъстър калейдоскоп във възхвала на великото тайнство, наречено живот, и силата на сътворяващата любов. Всяка негова картина е поезия, мелодия, притча, сън и мечта едновременно. Рядко откриваме човек, който да бъде толкова силно отдаден на стремежа да радва другите безусловно и да събужда в тях най-съкровени чувства на душевна наслада.

Александър Димитров е изградил в своето творчество една много добре организирана система от символи и знаци, която спазва собствени правила и закони и е доказала своята аксиомност във времето. В неговите платна наблюдаваме фрактална повторяемост на едни и същи образи, символи и знаци, които следват своето пътешествие във времето и закономерно еволюират. Женската фигура присъства неизменно и тя е основата, около която се гради всяка негова картина. Представена е като идеал и олицетворение на всичко хубаво, красиво, добро, като образ на първоизточника, на началото, на извора на живота, тя е символ на грижата, любовта, смирението и състраданието. Тя е Анимус, тя е Ин, тя е хромозомата Х, която всеки един от нас носи в своето ДНК и изначално сме призвани да бъдем създатели и пазители в противовес на всичко унищожително.

Женските фигури в картините на Александър Димитров са винаги ефирни, нежни, сякаш се носят във въздуха като ангели и може би неслучайно в тази въздушна атмосфера се появяват именно птиците, неотменим спътник на женския образ в неговото творчество.

Птиците със своята красота и божествена песен от най-древни времена присъстват в митовете на всички култури и са натоварени с много богата символика. Те омагьосват, разказват истории, пазят тайни, виждат света отвисоко, така, както никой друг, и могат да посещават места отвъд нашите възможности. В картините си тяхната песен и мелодия авторът придава с изобилието на ярките цветове. Малките сладкогласни приятели олицетворяват мечтите и надеждите на героите, символизират свободата и осъществяват връзката с онзи свят, в който живеят душите на любимите ни хора.

Картините на Александър Димитров ни омагьосват със своята метафизичност, пъстрите и ярки цветове ни подканват да пием от изобилието на живота като от амброзия, а безкрайно репликиращите се прости геометрични форми създават тази толкова необходима за човешката психика форма на сигурност, на стабилност, подреденост, знак за присъствието на създател, знак за присъствието на божествен план, доказателство за вечната борба между ред и хаос.

Александър Димитров е известен не само със своя неподражаем подход към платното, но и със своето специално отношение към галериите и публиката. В своите самостоятелни изложби Александър Димитров винаги създава по една ключова творба, обикновено рисувана с месеци и до последно преди изложбата. Тя е задължително с много богата и наситена композиция, а нейното име е винаги едно и също: „Островът в мен“. Събирателен образ за всичко и всички, които живеят вътре в нас и ни правят такива, каквито сме. От тази картина сякаш се раждат всички останали картини в изложбата и едновременно се съдържат вътре в нея. Съответно всяка негова нова изложба се състои от непоказани картини, рисувани специално за пространството на галерията. И всички те по един или друг начин гравитират около „Островът в мен“.

Самата изложба „Малък свят. Мой малък свят“ повтаря името на една от картините в новата експозиция, което също е традиция при Александър Димитров. Да, вярно е, че на фона на безкрайната космична шир нашето малко синьо кълбо е един малък свят, който всеки от нас нарича свой. И да, вярно е, че всеки от нас си има свой малък свят, в който си съществува. И обикновено този малък свят е затворен, непристъпен и неподозиран за другите, в него допускаме само най-близките си хора, и то само понякога. Но друга е природата на твореца, така както Бог е създал света за всички нас, така и хората на изкуството създават свои светове и с помощта на различни таланти те ги споделят с нас. И така, както нашата планета е един малък свят в безкрая, така и всеки художник е един безкраен свят, който се побира в едно малко човешко тяло. 

Александър Димитров е роден в гр. Пловдив. Завършва Националната художествена академия „Николай Павлович” през 1995 г. в класа на акад. Светлин Русев. Има реализирани самостоятелни изложби в Япония, Австрия, Германия и България, както и участия в международни форуми в Белград, Франкфурт, Канагава, Истанбул. Лауреат на наградата на „HARADA GALLERY” в Токио, Япония – “Ecological point” (1995 г.), Художник на годината на галерия „БРИЗ” – Бургас (2007 г.), Художник на десетилетието на галерия „Ларго“ (2008 – 2018). Член и редовен участник в художествения живот на Дружеството на пловдивските художници. Член на СБХ.

 

Автор:
Сава Христов
Публикация:
15.10.2024 г. 17:07
Етикети:
Посетено:
167
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39987-moy-malak-svyat