Изложби

Веселин Вълчев и Делян Вълчев с фотографски изложби в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

Обективите на баща и син Вълчеви са документирали мигове от живота в Ню Йорк

Веселин Вълчев и Делян Вълчев с фотографски изложби в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна: 2
Автор: Веселин Вълчев
Веселин Вълчев и Делян Вълчев с фотографски изложби в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна: 3
Автор: Делян Вълчев

Веселин Вълчев и Делян Вълчев с фотографски изложби в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

Обективите на баща и син Вълчеви са документирали мигове от живота в Ню Йорк. Откриването на двете изложби ще бъде на 16 октомври от 18:00 ч.

Баща и син фотографи представят две самостоятелни изложби в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Веселин Вълчев и Делян Вълчев са подготвили колекции от по двадесетина фотографии, като всеки от тях ще подреди своя отделна зала.

Бащата Веселин Вълчев споделя пред Нина Локмаджиева идеята на двата проекта:

“И двамата представяме документална фотография, или както на Запад се нарича street photography. Много се работи в това направление, има изключителни майстори. Ние и двамата със сина ми работим в тази посока. Делян нарече своята изложба “Ню Йорк хайку” с идеята, когато човек гледа тези снимки, да може да си състави своя малка история. Занятието ще бъде успешно, ако снимките говорят нещо.

А моята изложба е по-различна, заглавието й е “Чешити от Таймс скуеър”. Това е едно емблематично място в Ню Йорк, където се събират много хора не само от цял свят, но и от вътрешността идват много американци. За моя голяма изненада Америка има огромно количество жители, които никъде почти не са пътували. И често пъти идват в Ню Йорк. От Канада също идват доста туристи, от Азия и откъде ли не. Има и местни - нюйоркчани, като да речем един мъж, който прилича много на Тръмп и се облича като него, друг - голия каубой, който пък е само по бельо, с ботуши и китара. Хората се снимат с тях. Има и Мики Маус, и една възрастна дама, която се прави на Барби. Там ври и кипи непрекъснато - много странен народ се върти. Благодатно място е да търсиш образи - и местни, и такива, които прииждат. Моят проект е такъв - в повечето случаи това са портрети на забелязващи се хора, зад които има някаква история. Няма фотошоп, няма нагласяне, всичко е напълно естествено, а и да се открива известно позиране, аз избирам тези снимки, на които човекът дори да позира, пак е естествен. Голямо преживяване е, всеки път е различно на Таймс скуеър, а когато намериш интересни хора, се чувстваш като ловец, който се завръща с добър лов.”

Веселин Вълчев работи като професионален  фотограф в Thornton Classic studio в Ню Йорк повече от 20 години. Ангажиран е с фотосесии на дипломиращи се абитуриенти и студенти. В свободното си време напоследък е изкушен от документалната фотография, т.нар. street photography. Смята я за своеобразно фотохоби извън фотографската професия. “Снимам хората и уличния живот такива каквито ги виждам - естествени неподправени, истински - признава той. - Без режисура, без манипулации с обработващи програми. Такива, каквито са.”

Преди заминаването му за Америка има успешен 8-годишен период на професионален фотограф в България. Работил е за рекламните кампании на курортите "Албена", "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена", за компаниите Химимпорт, Трансстрой, Калиакра олио и много други. Участва в редица фотоизложби у нас и в чужбина, има и четири самостоятелни фотоизложби, едната от които в Линц, Австрия. "Чешити от Таймс скуеър" е петата самостоятелна изява на автора.

Делян Вълчев е роден през 1984 г. в Русе. През 2000 г. заминава с родителите си Веселин и Пролет Вълчеви в Ню Йорк, където живее и досега. През 2009 г. завършва Baruch College, Ню Йорк, като бакалавър по изкуствата, а през 2018 г. завършва специалност "Графичен дизайн" в Shillington College, Ню Йорк. В периода 2013‒2021 г. е фотограф на свободна практика. През 2016‒2017 става асистент преподавател в Международен център по фотография, Ню Йорк, по същото време е и асистент фотограф в Ylva Erval Photography, Ню Йорк. В периода 2017‒2020 г. работи по проекта си “In Transit” (в движение) ‒ портрети от нюйоркското метро. През 2019 г. е графичен дизайнер в Mars Agency, Ню Йорк, а през 2019 - 2020 - в New York State Society оf CPAS, Ню Йорк. През 2021 г. представя самостоятелна изложба в Градската художествена галерия-Варна с проекта си “In Transit”.

Откриването на двете изложби е на 16 октомври 2024 г. от 18:00, Делян Вълчев се завръща от Америка специално за събитието и двамата автори ще бъдат заедно, за радост на приятелите на семейството от Варна. 

Изложбите ще останат експонирани до 4 ноември 2024 г. 

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

Варна, ул. “Л. Каравелов” 1

Работно време: понеделник - събота: 9:30 - 17:30, почивен ден - неделя.

..................

Фотографии - авторите

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

http://varnacityartgallery.com   

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
14.10.2024 г. 13:06
Посетено:
127
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39977-veselin-valchev-i-delyan-valchev-s-fotografski-izlozhbi-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-boris-georgiev-varna