Изложби

"Спомени и мечти" - изложба на Анета Яламова

Галерия Париж, 3-19 октомври 2024

◊ ПОКАНА

Галерия „Париж“
представя

Анета Яламова

„Спомени и мечти“

изложба – живопис

3.10. – 19.10.2024 г.

 

На 3 октомври в галерия „Париж“ ще се представи за пореден път изложбата на известната художничка Анета Яламова, която е озаглавена „Спомени и мечти“. Ще бъдат показани двадесет и две нови платна, направени специално за изложбата.

Заглавието „Спомени и мечти“ показва много точно в какво време и пространство се движи авторката – в спомените от нейното минало за Велико Търново, когато градът е една детска идилична представа и в мечтите – какъв би й се искал той да бъде. Красотата на градския пейзаж отново е избухнала в топли есенни червени и жълти тонове, в нощни сини цветове или в нежна зелена тоналност. Селските пейзажи пък са доминирани от едри фигури на моми и самодиви идващи от фолклора и митологичното, които невидими за другите, но видими за окото на художника преминават през селския празник или сватба. Романтичното любовно настроение е задължителна част от всеки един пасторално – идиличен момент, а детската глъч почти се чува от пързалките на търновските улици. Селото като спомен също осезателно присъства в изложбата и напомня за топла бабина прегръдка със своите красиви къщи, извити хора и български носии. Картините на Анета Яламова са като едни възрожденски икони – изписани, пищни, с богати цветове и със светлина, която извира отвътре. Разказват своите истории и ни отвеждат в един по-красив, по-човечен и по-близък до Рая свят. Свят, към който всички ние се стремим, но всъщност съществува или само в спомените ни или в мечтите ни.

Анета Яламова е възпитаник на Великотърновския университет, завършва живопис в класа на Янаки Манасиев и е с множество самостоятелни изложби в България и чужбина. Нейни картини са притежание на колекции от целия свят. Стилът, в който твори е наивизъм, а майсторството ѝ в техническо отношение е безапелационно.

  Изложбата може да се види на живо, както и онлайн в сайта на галерията.

  Вернисаж не се предвижда!

www.gallery-paris.com       

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
02.10.2024 г. 14:23
Посетено:
140
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39891-spomeni-i-mechti-izlozhba-na-aneta-yalamova