Изложби

"Тихи напасвания" - изложба живопис на Велислава Гечева

25 септември – октомври 2024 г., Галерия A&G Art Meeting - Варна

"Тихи напасвания" - изложба живопис на Велислава Гечева

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия A&G Art Meeting
представя

"Тихи напасвания" 

Велислава Гечева, живопис

25.09. – 12.10. 2024 г.

Есента влиза във варненската Галерия A&G Art Meeting с „тихите напасвания“ на Велислава Гечева. Впечатлени от нейната дълбока непринудена откровеност, Анна Халамян и Герхард Хорнман я канят за първата ѝ самостоятелна изява в морския град. Изложбата се открива на 25 септември от 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 8.

Експозицията е създадена специално за варненските зрители и включва пейзажи, вдъхновени от места като Варна, Обзор, Шкорпиловци и Балчик.

Картините представят обикновени житейски сцени и вътрешните състояния, които те предизвикват у авторката. Тя пресъздава и съзерцава върху платното хората във всекидневните им роли, техните превъплъщения и отношения, както и връзката им с природата.

Творбите са подредени така, че всяка да има самостоятелно въздействие, но същевременно всички заедно да се допълват.

Велислава Гечева е майстор на живописването - светлината и цветовете са най-мощните ѝ оръжия, те не само изграждат визуалната структура на картините, но и отразяват нейните емоции и търсения.

"Понякога губя светлината в работите си, което означава моменти на обърканост и съмнение. Когато обаче светлината се върне, усещам радост и вътрешен мир, които са в основата на творческия ми процес" – споделя тя.

Техниката, която художничката използва в по-голямата част от работите си, е маслена живопис, като залага на плътни натрупвания и текстури, които придават дълбочина и наситеност на цветовете.

В изложбата е включила и три творби, изпълнени с техниката „енкаустика“ – древен метод, при който се използва разтопен восък, смола и пигменти, за създаване на пластове и прозрачности, придаващи на картините особен, мек блясък.

Велислава не е шумен автор, тя е силен автор, който говори езика на изкуството тихо, за да я чуем истински с душата си.

Откриването на изложбата „Тихи напасвания“ е на 25 септември, сряда, от 18:30 ч. Може да я видите до 12 октомври.

Посещенията са от сряда до събота между 16 и 18:30 часа или с предварителна уговорка на телефон: 088 558 1473.

A&G Art Meeting, Варна, ул. „Любен Каравелов“ №8.

 

За авторката:

Велислава Гечева е родена през 1986 г. в София, където живее и днес. През 2010 г. завършва степен „Бакалавър“, специалност „Живопис“ в Националната художествена академия, София. През 2009 г. учи по Програма Еразъм в Академията за изящни изкуства, Мачерата, Италия.

Има самостоятелни изложби в България и Италия. През 2015 г. получава Първа награда от конкурс на Галерия „Нюанс“. Носител е на Наградата за млад живописец с обещаващо развитие на Фондация „Едмонд Демирджиян“ (2012 г). През 2010 г. получава Награда за постижения в изкуството и дизайна на Сосиете Женерал Експресбанк и НХА.

Освен като художник Велислава Гечева работи и като преподавател по рисуване и живопис в Профилирана гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов“, София.

 

Автор:
Галерия A&G Art Meeting
Публикация:
24.09.2024 г. 13:41
Посетено:
131
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39844-tihi-napasvaniya-izlozhba-zhivopis-na-velislava-gecheva