Изложби

"Паралелни светове" на Димитър Чонов и Марио Базел

Галерия "Възраждане" представя изложба скулптура и живопис

"Паралелни светове" на Димитър Чонов и Марио Базел

 ◊ ПОКАНА

 На 24 септември 2024 г., вторник, от 18:00 ч., Галерия „Възраждане“ има удоволствието да Ви покани на официално откриване на изложба скулптура и живопис на Димитър Чонов и Марио Базел, под надслов „Паралелни светове“.  Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, както и на сайта и на фейсбук страницата на галерията или виртуалния албум на изложбата тук: https://online.fliphtml5.com/djhgs/bwsm/  през следващите три седмици – до 14 октомври 2024 г.

               Очакваме Ви!

Привидно експозицията е една неочаквана арт колаборация. Тя събира творци от две поколения, създаващи различен вид изящно изкуство – скулптура и живопис. 
Скулпторът Димитър Чонов е утвърдено име с автентичен разпознаваем почерк. Има редица самостоятелни изяви и множество участия в общи изложби и симпозиуми в страната и чужбина. Негови монументални творби красят както Пловдив, така и други български градове. Димитър Чонов е изкусен ваятел на сюжети от отминали епохи, запечатани върху бронз следи от антична реалност, естетско претворени епизоди от древността, носещи посланията на предците. 

Художникът Марио Базел е от младото поколение творци. Школуван от големия график Владимир Генадиев, Марио прави дебютната си самостоятелна изложба през 2022 г. в Градската художествена галерия в Пловдив. Носител е на почетна награда от конкурс за международна графика от Associació Internacional Duana de les Arts, Барселона, Испания. Марио Базел майсторски пресъздава в картините си психологически портрети на една съкровена и дълбоко лична съвременност, интимен калейдоскоп от чувства, емоции и преживявания на модерния човек.     

Фрагменти от миналото и откъси от настоящето, изложбата е разказ за невидимата нишка на времето, която свързва колективната памет с вълненията на личността днес. 

Двамата творци припомнят, че в изкуството пространства, измерения и похвати се преплитат, за да остане усещането за стойността на вечните търсения на човешкия дух.

                                                                                  Надежда Цветкова, 2024 г.

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
18.09.2024 г. 16:28
Посетено:
106
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39816-paralelni-svetove-na-dimitar-chonov-i-mario-bazel