Изложби

Националната галерия представя "Фрагментация" - Драгомир Костадинов – PXRN

Откриване на 19 септември, 18:30 часа, Квадрат 500, атриум

Националната галерия представя "Фрагментация" - Драгомир Костадинов – PXRN

Националната галерия
представя

Фрагментация

Драгомир Костадинов – PXRN

19 септември – 6 октомври 2024

Откриване на 19 септември, четвъртък, 18:30 часа, Квадрат 500, атриум - Пл. „Св. Александър Невски”, ул. „19-ти февруари” №1 

Куратор: Цветелина Анастасова

Инсталацията пресъздава разпада на обществото, неговата фрагментация чрез разцепване” на Аз-а между противоположни ценности и емоции. Човешкото лутане в крайностите, махалото на лична и групова емоция се оглежда в специалното” огледало на безкрайността. Две полуглави, полулица в огледална камера-куб представят две полярни емоции. Двете пластики, изрязани наполовина и поставени една до друга, пресъздават радост и гняв.  Отражението им ги прави цели. Зрителят вижда в безкрайното огледало себе си сред тях. Заедно те се превръщат в тълпа с редуващи се до безкрай емоции.

Експериментът на автора при използването на подобен калейдоскопичен подход е опит да надгради собствения си стил. До момента той е работил главно в сферата на скулптурата и с този проект прави крачка към инсталацията. Фрагментация" може да бъде приобщена към всички онези съвременни произведения, много по-значими от техния краен облик и в които водещо е преживяването.

Проектите на Драгомир Костадинов – PXRN, член на платформата за съвременно визуално изкуство Advertising Artists от нейното създаване през 2015 към Сдружението с нестопанска цел „Синергия“, повдигат темите за творчеството, за човешките страхове и фобии, за възможностите, за ограниченията, които сами си налагаме, но за които често сме склонни да обвиняваме околната среда, обществото, изкуствения интелект. Тези теми са както актуални, така и неудобни, каквито са и творбите на Драго. Те ни привличат и веднъж навлезли в същността им, виждаме собственото си отражение в самотното ни, обезпокоително и несигурно съществуване.

Проектът е финансиран по програма Визуални изкуства” (2023) на Министерството на културата.

Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.

 .............

За повече информация:

Светлин Стоев М:

s_stoev@advertisingartists.eu

+359 899 907 700

Автор:
Национална галерия
Публикация:
18.09.2024 г. 12:29
Посетено:
98
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39809-natsionalnata-galeriya-predstavya-fragmentatsiya-dragomir-kostadinov-pxrn