Изложби

Христина Зафировска: "Цикъл 19 II"

Изложба в Културно-информационния център на Р Северна Македония в София

Христина Зафировска: "Цикъл 19 II"

◊ ПОКАНА

В галерията на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София, на 11 септември 2024, с начало от 18:30 часа, ще бъде открита изложбата „Цикъл 19 II" на художничката Христина Зафировска. Изложбата е съставена от произведения в малък формат, нарисувани с акрилни бои. „Цикъл 19 II" е второ самостоятелно представяне на авторката в България, която на откриването ще се срещне със софийската публика и ще я запознае със своето творчество.

Цикъл 19 II

В периода, който измина, но и в този, който следва, човечеството се сблъсква с  промени в начина на живот, предизвикани от пандемията Ковид 19. Изолацията, свеждане на комуникацията до минимум и системните промени отнеха важни моменти от живота на хората, а особено на младежта. Всекидневната информация свързана с невидимия противник достигат до нас, влияейки на нашето ментално здраве. Светът все още воюва с пандемията и се справя с последиците, а се поставя и въпроса, колко още ще продължи това?

Художничката Христина Зафировска, чрез своя цикъл от 19 произведения на тема „Ковид", по абстрактен и живописен начин показва реалното и невидимото с просто око, подтикната от промените в начина на живот, причинени от пандемията. Целият сериал от 19 епизода, които са тясно свързани помежду си интерпретира биологичния процес от една страна, кръговата структура на вируса, неговото създаване, виреене, разпространение и пренасяне

Креативните произведения от този цикъл са изработени в акрилна техника - малък формат, символизирайки микроскопичната големина на вируса, които са допълнени от малки парчета, които пробиват повърхността. В кръглото, квадратното и триъгълно пространство със спокойни движения са нанесени гладки вълнообразни и прекъснати линии – пътя, по който вируса се движи, а пунктираните сегменти инициират циркулацията и разпространението на вируса. Във всяка творба се използва широк набор от форми, с които авторката паралелизира вариациите на микросвета, а такъв начин на изразяване може да се види и в много предходни нейни цикли и изложби. Когато гледаме имагинарните амебовидни и геометрични същества, чудесно разпръснати из пространството, се запознаваме с богатата мисъл и сюрреалистична фантазия на авторката, искайки да ни предаде кратка анимирана история. Концепцията на творбите е осмислена и наративна, а пространството е използвано рационално. Това е постигнато чрез взаимен синтез на топли и ахроматични цветове, конкретно композирана рисунка, с което се изразява графичния импулс на художника. Чрез цвета, формата и начина за визуално представяне на произведенията проследяване художествения стил на Зафировска, който заслужено може да се категоризира като част от модерното абстрактно изкуство.

Нейният концентриран фокус показва готовност за експериментиране с нови фантастични форми, които ще бъдат двойник/аналог на фигуративната структура на вируса, който се превърна в реална заплаха за човечеството през 21 век. (м-р Биляна Галоска)

Христина Зафировска е родена в Скопие. Завършила е средно художествено училище, специалност Приложна живопис. Дипломира се във Факултета по изящни изкуства при Университета „Св. Кирил и Методий" в Скопие, специалност – Живопис с графичен дизайн. Магистър е на Факултета за Дизайн и Мултимедия в Скопие – направление Графичен дизайн. През 2009 година става член на Дружеството на художниците на Македония.

Тя е един от основателите на художествената група и художественото пространство „Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т." в Скопие, основано през 2009 година; също така е един от основателите и член на художествената група „МОМИ", която започва от 2012 година с активна реализация на проекти из страната и Балканите. От 2016 година има статут на самостоятелен творец, който е подкрепен от Министерството на културата. Реализирала е много индивидуални проекти, в които са обхванати теми като: началото на сътворението, междучовешките отношения, подобряване на правата и отношението към жените в обществото и принудителната изолация. Проектите са представени в Германия, Франция, България, Турция, Ню Йорк и в повечето градове в Република Македония. Нейната художествена практика се базира на работа в различни медии, като живопис, графичен дизайн, стенопис, инсталация, сценография, рисунка, фотография и видео.

Активно участва в местни и регионални проекти, погранични сътрудничества от областта на културата. Част е от многобройни проекти, художествени панаири, симпозиуми, резиденции, фестивали, работилници, групови представяния на Балканите, из Европа и извън нея.

Автор:
КИЦ на Р Северна Македония в София
Публикация:
10.09.2024 г. 16:04
Етикети:
КИЦ на Р Северна Македония в Софияизложба
Христина Зафировска
„Цикъл 19 II"
Посетено:
134
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39768-hristina-zafirovska-tsikal-19-ii