Изложби

Световноизвестният художник Албино Пити представя своя изложба в Перник

В експозицията ще бъдат включени 8 студентски живописни творби

Световноизвестният художник Албино Пити представя своя изложба в Перник

Албино Пити ще подреди своя изложба с името „Сила и завихряне” в Перник, галерия „Любен Гайдаров“ ( ул. "Кракра" 1 ), където отново, както в Плевен и Русе, ще бъдат включени и картини, създадени съвместно със студенти от програмите „Визуални изкуства“ и „Интериорен дизайн“ на НБУ.

Откриването на изложбата ще е на ще се състои на 12 септември от 18.00 часа. Експозицията ще може да бъде видяна до 12 октомври. Световноизвестният художник избра 8 студентски живописни творби, които ще бъдат включени в неговата изложба.

 В края на 80-те години на миналия век Албино Пити поставя началото на ново течение в изкуството „Espansionizmo“. През 90-те години става един от основателите и действащи лица в „Transvisionizmo“ заедно с останалите артисти, подписали манифеста за създаване на новото течение. В ранните си творби Пити префасонира изхвърлени предмети и ги превръща в произведения на изкуството. По-късно в Мадрид създава произведения в нов калиграфски стил – живопис, рисувана с изключителна бързина и замах на четката. Следват неговите швейцарски, немски, италиански и испански периоди. Прави изложби в Барселона, Антиб, Флоренция, Франкфурт и други европейски градове.

Зад гърба си той има над 500 индивидуални и колективни изложби. Правил е десетки пърформанси, по време на които любителите на изкуството могат да се запознаят с него и да се докоснат до философията и начина му на работа. На стила и творчеството му са посветени над 20 книги. От няколко години Албино Пити живее и твори в България.

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
10.09.2024 г. 11:51
Етикети:
ПерникизложбаАлбино Пити
галерия „Любен Гайдаров“
„Сила и завихряне”
Посетено:
313
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39761-svetovnoizvestniyat-hudozhnik-albino-piti-predstavya-svoya-izlozhba-v-pernik