Изложби

"Преодоляване" - изложба живопис на Петър Георгиев - Рей

10 - 29 септември 2024, ONE Gallery - София

◊ ПОКАНА

ONE Gallery
представя

"Преодоляване"
изложба живопис на Петър Георгиев - Рей

10 - 29 септември 2024 г.

Откриване: 09.09. 2024, 18 часа, 
ул. "Дякон Игнатий" 1А


„Преодоляване" е покана за вътрешно пътуване и изследване на необятността на духовното и творческото пространство. Тази изложба призовава всеки от нас да се свърже с дълбоките слоеве на своето същество и да открие магията на невидимите светове, които обитаваме в нашето въображение, където духът е свободен да се движи без ограниченията на времето и пространството, едно астралното пътуване като форма на трансформация и лично израстване.

Изкуството на Петър Георгиев - Рей е пътуване и символ на стремежа ни да открием нови хоризонти в себе си и в заобикалящия ни свят. Преодоляването в този контекст не е само физическо, а и духовно – излизане извън границите на познатото, за да открием и осъзнаем безкрайните възможности на човешкото съзнание.

За него Д-р Паскалин Куедлиг, изкуствовед и директорка на Галерия "Студио 261", казва:
Поливалентният артист Петър Г. Рей ни показва в картините си един фантастичен и мистериозен свят, сътворен от оригинални биоморфни форми. Плуващи в пространството върху цветни еднотонови фонове, тези елементи нарисувани с впечатляваща триизмерност, провокират у зрителя усещане за скорост и космологично осъзнаване на безкрайно голямото и на безкрайно малкото.
Петър Г. Рей е без съмнение артистът, който използва акрилната боя върху платно, по начин изключително иновативен за своето време. Чрез абстрактно-експресионичен език, той дава нов тласък напред в развитието на съвременното изкуство.

Петър Г. Рей е и откритие на Кенуърт Мофет (куратор в музея в Бостън ). Той определя неговото творчество като постмодернизъм, вдъхновен от Джаксън Полък, но също и от биоморфния сюрреализъм на Масон, Матта и Ернст.

В тази изложба представяме картини, които черпят вдъхновение от биоморфния сюрреализъм и неговата способност да трансформира реалността в нещо ново и неочаквано.

Творбите в тази колекция изследват границите на въображението, като представят фантастични същества и форми, които изглеждат живи и дишащи, въпреки че не съществуват в познатия ни свят. Художника използва меки, криволинейни форми, напомнящи за биологични структури, корали, водорасли и други природни елементи, за да създаде сюрреалистични композиции, които са едновременно странни и красиви.

Тези картини не са просто абстрактни; те са живи метафори, които изразяват сложността и взаимовръзките на естествения свят, както и нашите собствени вътрешни светове. Те предизвикват зрителя да се потопи в една вселена на визуални метафори и асоциации, където реалното и въображаемото се сливат в едно.


За автора:

Петър Георгиев - Рей е роден през 1963 г. в Перник. През 1987 г. изавършва ВИТИЗ, актьорско майсторство. Играе две години във Врачанския театър. През 1989 получава Втора награда на Националния преглед за драма и театър, за ролята на Лило, в пиесата "Суматоха" на Радичков (реж: Бина Харалампиева). През 1991 г. емигрира в Канада. Там написва стихосбирката "Гвоздеи Кръстни" и романите "Мислителят или Насаме с един живял", "Пътят" и "Планината". Също и пиесата "Светлината, която мами". През 2000 г. започва да рисува. Оттогава досега е участвал в повече от 50 индивидуални и групови изложби в Канада, САЩ, България, Франция.

Изкуството на Петър Георгиев - Рей съчетава елементи от абстрактния експресионизъм и сюрреализма, създавайки уникални визуални разкази, които изследват границите на реалността и фантазията. Неговите картини често включват органични форми, наподобяващи природни структури като корали, растения и клетъчни организми, което създава усещане за непрекъснато движение и живот.

Изкуството на Петър Георгиев - Рей представлява едно уникално изследване на човешката психика и нашата връзка със света. Чрез своите картини той успява да създаде пространство за размисъл и съзерцание, което позволява на зрителя да се свърже с дълбоките пластове на своето съзнание и да открие нови измерения на въображението и реалността.

Рей използва разнообразие от техники и материали, за да постигне текстурирани и многопластови ефекти в своите произведения. Неговият стил се характеризира с интензивни цветови палитри и контрасти, които засилват емоционалния и визуалния ефект на творбите му. Чрез използването на различни форми и линии, той успява да създаде композиции, които съчетават хаос и хармония, ред и безредие.

Вдъхновението на Петър Георгиев Рей идва от разнообразни източници, включително природата, науката, философията и личните му преживявания. Неговите произведения често отразяват сложността на човешкото съзнание и взаимоотношенията ни със заобикалящата ни среда. Той се стреми да предаде чувство на удивление и мистерия, като ни приканва да се замислим за нашето място в света и връзката ни с него.

Работата на Рей също е повлияна от някои от големите имена в съвременното изкуство и сюрреализма, като Жоан Миро и Макс Ернст. Въпреки това, неговият стил е уникален и лесно разпознаваем, благодарение на неговата способност да съчетава различни техники и влияния по оригинален и иновативен начин.

Десислава Зафирова, куратор

 
Автор:
ONE Gallery
Публикация:
07.09.2024 г. 14:22
Етикети:
живописизложбаГалерия ONEONE Gallery
Петър Георгиев - Рей
"Преодоляване"
Посетено:
202
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39753-preodolyavane-izlozhba-zhivopis-na-petar-georgiev-rey