Изложби

„Органичност“ - Първа съвместна изява на две млади художнички Мира Иванова и Наталия Крисенко

06 - 26 септември 2024, Галерия за съвременно изкуство HOSTGALLERY - София

„Органичност“ - Първа съвместна изява на две млади художнички Мира Иванова и Наталия Крисенко

◊ ИЗЛОЖБАТА

„ОРГАНИЧНОСТ“ - Първа съвместна изява на две млади художнички Мира Иванова и Наталия Крисенко в софийската галерия HOSTGALLERY

Откриване на 06 септември от 18:00 до 20:30 ч.

HOSTGALLERY стартира есенния артистичен сезон с интересна съвместна изложба на младите талантливи художнички Мира Иванова и Наталия Крисенко, озаглавена „ОРГАНИЧНОСТ“.

Куратор е Иглика Христова, а изложбата може да се види от 06 до 26 септември в софийската галерия.

Изложбата „ОРГАНИЧНОСТ“ ни връща към най-скритите емоционални връзки между природата и човешкото съзнание. Експозицията показва диалог между серия от шест рисунки с черен туш на Мира Иванова и инсталация от хартиени фигури на Наталия Крисенко, изработени чрез графичната техника суха игла и старата техника на изрязване „витинанка“.

Двете авторки поставят в центъра на творческото си търсене на живата материя, която присъства като емоция и порив в пространството.

Докато рисунките на Мира Иванова, освобождават формата, връщайки ни към движенията на атома, то хартиените обекти на Наталия Крисенко се явяват като образ на природните сили, „маршируващи“ към последна битка за възстановяване на баланса.
„Последният марш на ентите“ устремени към възстановяване на нарушеното равновесие, се свързва тук с ритъма на органичните абстракции на Мира Иванова. 

Ту нежен и съзнателно недоизказан, ту нервен и избликващ от недрата на земята, почеркът на Мира Иванова напомня за брауновото движение, за променящия се „вътрешен климат“ на човека и неговата свързаност с танца на частиците. Тук силата на творбата се крие в лекотата. Органичната форма се свързва с пространството на белия лист и се превръща в едно олекотено гранично състояние между облак и вятър.

Именно това фундаментално търсене на лекота в сърцевината на материята, се свързва с „въстанието на горска стража“ в една обща авторска визия между Наталия Крисенко и Мира Иванова под формата на експериментално видео, което по-друг начин ни въвлича в усещането за безметежната победа на природните сили в нас и около нас.

Текст: Иглика Христова, куратор на изложбата.

Откриването е на 06 септември от 18:00 ч. в присъствието на авторките.
Изложбата продължава от 6 до 26 септември, в HOSTGALLERY, на бул. „Акад. И. Е. Гешов“ №102 в София.

 

◊ ЗА АВТОРКИТЕ

Авторките завършват Софийския университет „Свети Климент Охридски“, специалност „Изобразително изкуство“ през 2024 г.

Мира Иванова ни въвлича в своята игра на вибриращи щрихи със серията „Резонанс“, инсталация с рисунки, създадени специално за изложбата „Органичност“ в HOSTGALLERY.

Хартиените фигури на Наталия Крисенко са продължение и изцяло ново пространствено преосмисляне на неин завършващ проект в Софийски Университет, който адаптира с нов аранжимент и озвучаване. Наталия създава видео специално за изложбата „Органичност“, в което по оригинален начин се преплитат двата графични свята на Мира и Наталия в светлини и сенки.

 

Автор:
Ивайло Христов
Публикация:
06.09.2024 г. 12:28
Етикети:
съвместна изложбаГалерия за съвременно изкуство HOSTGALLERY
„Органичност“
Мира Иванова и Наталия Крисенко
Иглика Христова
Посетено:
175
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39750-organichnost-parva-savmestna-izyava-na-dve-mladi-hudozhnichki-mira-ivanova-i-nataliya-krisenko