Изложби

"Монохромни съчинения" - изложба живопис на Юлиан Йорданов

05 – 24 септември 2024, Арт Галерия "Ларго" - Варна

"Монохромни съчинения" - изложба живопис на Юлиан Йорданов

◊  ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя

Юлиан Йорданов

"Монохромни съчинения"

изложба живопис

05 – 24 септември 2024

Откриване четвъртък, 05 септември 2024 г., 18:30 часа   

От 05 септември 2024 галерия "Ларго" ще представи за пореден път със самостоятелна изява Юлиан Йорданов. Изложбата се нарича „Монохромни съчинения“ и в нея известният български график, за изненада на почитателите си, ще се представи само с живописни творби. 

Колекцията, която ще бъде представена пред публиката, включва малко повече от дузина картини, създадени специално за пространството на галерия "Ларго" и изпълнени с акрил и смесена техника върху картон. Основното в тях е акцентът върху формата, стремежа на автора към извеждане на конкретното, тръгвайки от абстрактното. Юлиан е работил, създавайки образите и героите в картините, изваяни и детайлни както винаги, поставяйки ги в среда на абстрактни петна и разливания във фона. Самият той споделя преди изложбата си за този свой особено интересен и нетипичен за работата му като график начин: „Започвам от разливането на абстрактни петна върху листа и от там извеждам формата. Виждам едно петно и започвам да го пригаждам към своето усещане за формата.“

По този начин спонтанността и лекотата на абстрактната разработка довежда до една съвсем нова естетиката, различна от работата по графичните му творби. Но като художник, работил почти през целия си творчески път досега основно в областта на графиката, Юлиан и тук не може да избяга от влиянието ѝ. Ще го открием в наистина изключителната монохромност на творбите. Въпреки че са живопис, картините са основно създадени в гамата на графиката – черно, бяло, сиво, кафяво. Звънката си звучност те придобиват чрез използваните от автора, почти невидими, употребени само като акцент, ярки тонове в синьо или червено, проблясващи като скъпоценни камъни в живописната повърхност. 

Накрая ще споменем, че и в тази изложба на Йорданов зрителите ща видят най-разпознаваемото и характерно за неговия начин на работа – типично неговата визуална естетиката в разработването на фигурите, динамиката в сюжетите, детайлност на образите, наситени със стаена енергия или взривна сила герои, лекота и обемност на фигурите и обектите, реещи се във въздуха или в пространството. 

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 05 септември 2024 от 18:30 часа в Зала 1 на галерия "Ларго" във Варна, ул. „"Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 24 септември. Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

 

За художника:

Юлиан Йорданов е роден на 16 декември 1965 г. в Ловеч. През 1995 г. се дипломира в НХА „Николай Павлович”, специалност „Графика” при проф. Петър Чуклев. Има над 40 самостоятелни изложби в престижни галерии в България и в Ерфурт - Германия, Анкара и Измир - Турция, Антверпен и Хаме - Белгия, Минск - Беларус и Тианджин - Китай.

Йорданов има над 55 участия в най-престижните световни форуми за графика и екслибрис, където печели повече от 20 различни награди. 

Избрани награди: Първа награда на Първи международен екслибрис конкурс, Анкара (2003), Първа награда на 32-та FISAE Международна екслибрис изложба в Пекин, Китай (2008), Специалната награда на Музея за графично изкуство на 33-та FISAE Международна екслибрис изложба в Истанбул (2010), Почетен Диплом и Медал на 24-то Международно екслибрис биенале в Малборк, Полша (2013), Почетен Диплом от 7-мото Международно екслибрис биенале CONTRATALLA в Тарагона, Испания (2015 ), Втора Награда от 36-та FISAE Междунаросна екслибрис изложба във Вологда, Русия (2016), Национална Награда от Национална изложба графика Георги Герасимов, ГХГ Пазарджик, България (2017) и др.

Юлиан Йорданов е Артистичен Директор на на Международен Екслибрис Конкурс Варна, организиран от галерия "Ларго" и Фондация за изкуство „Йордан Петков“. Той е носител на приза „Художник на десетилетието 2008-2018“ на галерия "Ларго". Живее и работи в София, България.

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
04.09.2024 г. 14:09
Посетено:
152
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39736-monohromni-sachineniya-izlozhba-zhivopis-na-yulian-yordanov