Изложби

"Идилия" - изложба графика на Мария Тодорина в Галерия "Видима" - Севлиево

Официалното откриване на изложбата е на 10 септември 2024, вторник, от 18:00 часа

"Идилия" - изложба графика на Мария Тодорина в Галерия "Видима" - Севлиево: 1
Лалета
"Идилия" - изложба графика на Мария Тодорина в Галерия "Видима" - Севлиево: 2
Уют
"Идилия" - изложба графика на Мария Тодорина в Галерия "Видима" - Севлиево: 3
Изник

◊ ПОКАНА

На 10 септември 2024 г. галерия „Видима“ ще представи „ИДИЛИЯ“ изложба графика на младата авторка Мария Тодорина

Имаме удоволствието да бъдем домакини на първата самостоятелна изложба на талантливата художничка Мария Тодорина, а повод за това е наградата ѝ в категория „Графика“ от конкурса за млади автори „Следващите 25“, която тя спечели заслужено в първото издание на конкурса през 2022 г.

Мария Тодорина е родена през 1991 година в град Пазарджик. През 2014 г. завършва степен бакалавър в Софийски университет „Св. Климент Охридски" град София със специалност „Изобразително изкуство“. Има участия в регионални, национални и международни изложби. От 2014 г. работи като графичен дизайнер. От 2021 г. е член на Дружеството на пазарджишките художници. Живее и работи в близкото до Пазарджик село Мокрище.

Повече от година Мария Тодорина подготвя дебютната си изложба, като всички творби обединени под общото заглавие „Идилия“ са създадени специално за нейното представяне в галерия „Видима“. Нашите гости ще могат да се насладят на 30 голямо форматни графични творби - интериори, екстериори и пейзажи, вдъхновени от завръщането на авторката и нейното семейство към живота на село. Подхождайки емоционално и сантиментално, тя ни разкрива отделни малки картини от ежедневието, с които буквално и преносно събужда в нас чувства и усещания, които могат да бъдат обобщени като „тих, спокоен и щастлив живот“ или с една дума - „Идилия“.

За създаването на тези силно въздействащи творби, които посетителите на галерия „Видима“ ще могат да видят, Мария Тодорина използва фрагменти от сканирани авторски графики изпълнени чрез класически графични техники и фотография, които в последствие преминават допълнителна дигитална обработка. Владеенето и прилагането на тези сложни и разнородни умения изисква сериозна отдаденост, изобретателност и упоритост. Резултатът придава на творбите ѝ характерен авторски почерк и модерен привкус, докато в същото време се запазва усещането за традиционна графика. По този начин тя създава и много деликатна връзка между отделните произведения, които си споделят някои общи фрагменти и текстури, като така ни подсказват, че времето и мястото вдъхновили Мария Тодорина са не само близки в реалността, но и в нейните преживявания.

Официалното откриване на изложбата е от 18:00 ч. във вторник, 10 септември, а поканата ни е отворена към всички любители и любопитни граждани и гости на Севлиево.

Заповядайте!

 

Автор:
Сава Христов
Публикация:
03.09.2024 г. 11:49
Посетено:
255
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39728-idiliya-izlozhba-grafika-na-mariya-todorina-v-galeriya-vidima-sevlievo