Изложби

Изложба на проф. Регина Райчева: акварел, тушова живопис (суми-е)

4 - 24 септември 2024, Галерия „ЛИК“ - София

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „ЛИК“ 
представя

Проф. Регина Райчева

Акварел, тушова живопис (суми-е)

4 - 24 септември 2024

Откриване на 04 септември, сряда, от 18.30 ч.

Проф. Регина Райчева е дългогодишен преподавател в Лесотехническия университет по различни дисциплини за специалността „Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели)“. Тя е от основателите и през 1995 г., е работила дълго за развитието и международното ѝ утвърждаване. 

Рисуването я съпътства през целия живот. Занимава с китайска тушова живопис от 2009 г., когато прави първите си крачки в дзен-семинарите на г-жа Ганга Кординг в Драгалевци, в Ковачевица, в Априлци, в Долна Баня, и на Виргиния Захариева в хотел „Св. Анастасия“. Учи китайска калиграфия при художника Йосиф Радоев в Института Конфуций в София. През 2020-2023 г., по времето на КОВИД пандемията, изучава онлайн китайска калиграфия в платформата Доместика при Томас Лам, а след това учи онлайн тушовата живопис (суми-е на японски) при Акеми Лукас – Кошу Сенсей.

Досега има две самостоятелни изложби: първата през 1999 г. в САБ, втората – през 2020 г., в галерия "Финес", изцяло посветена на тушовата живопис, както и отделни участия в Китайския културен център в София.

С акварел започва да се занимава късно; както и при много други хора, Ковид-периодът дава възможността за откриване на нови неизследвани за нея области. Акварелната техника е близка в някои отношения до тушовата живопис, особено с отношението към водата. Онова, което истински я привлича, е живият рисунък, който човек прави под въздействието на дадена сцена, пейзаж, атмосфера, човешко лице или тяло. Акварелът я завладява благодарение на уникалната комбинация (както всъщност и при суми-е) на пигментите, водата, хартията и безкрайните възможности на четки, шпатули, и всякакви други предмети, използвани за рисуване. Акварелът не търпи „довършване“; той е директен, и разчита на момента; при него нещата или се получават, или не. Както и при тушовите рисунки, при акварела не може да правиш грешки. Когато се осмелиш да излееш директно върху листа онова, което те вълнува и се довериш напълно на ръката си, забравяш целия свят, и постигаш магията на творчеството.

Рисува в малки и големи формати всякакви сюжети: градски пейзаж, фигури, портрети, животни, птици, природа, дървета, водопади; както от натура, така и от снимки. Тайната е да я развълнува дадена гледка, уникалния момент, и да изпита силното желание да го улови с четка или писалка. Използва както тушова живопис и акварел, така и техники с тънкописец, перо, въглен и др., които служат за бързи скици.

„Непрекъснато се уча: това запазва погледа ми свеж и вълнението истинско. Бамбукови стъбла, великолепната котешка козина, развята конска грива, лекия полъх в клоните на дърветата, с една дума, целия свят е мой върху един лист.

Споделям го с вас, хората, които влизате в галерията.“ - Проф. Регина Райчева

 

Автор:
Галерия „ЛИК"
Публикация:
02.09.2024 г. 12:44
Етикети:
суми-еАкварелизложбаГалерия „ЛИК“
тушова живопис
Проф. Регина Райчева
Посетено:
201
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39723-izlozhba-na-prof-regina-raycheva-akvarel-tushova-zhivopis-sumi-e