Изложби

Приказният свят се нарича НАИВ

За първи път в Пловдив наив творци от световна величина в музейна експозиция

Приказният свят се нарича НАИВ

В началото на септември, със започването на Есенен Салон на Изкуствата 2024 в  Пловдив започва уникално събитие, което събира изложби, арт ателиета и представяне на книга – събитие, което ще създаде своеобразен портал към доброто, красивото, хармоничното, съградено чрез оригиналния творчески изказ на авторите.

На 4 септември в 17,30 часа в залите на Градска художествена галерия Пловдив се открива музейна експозиция на Салон за наивистично и интуитивно изкуство на градска галерия Белоградчик, заедно с представителна изложба на Асоциация Арт Наив България. На двата етажа ще бъдат представени творби на над 70 автори от 12 страни.

За първи път в града ще бъдат експонирани на живо за пловдивската публика творби на класици на международното наивистично изкуство като Иван Рабузин, Йосип Генералич, Мартин Йонас, Жан Фу, Бранко Ловак. Арт наив се отличава с лекота, ярки цветове, детски поглед към света, не опосредстван от академични правила. Наивизмът е честване на живота, фестивал за сетивата, от което имаме нужда като фина арт терапия.. Искреност, която ще ни накара да се усмихнем.

Изложбите ще са отворени за посещения в Градска Художествена Галерия в залите на двата етажа на  ул. “Княз Александър I” №15 от 4 до 24 септември от 9.30 ч. до 18 ч. с почивен ден понеделник. Арт ателиета – 19, 20 и 21 септември.

Събитието е с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от културния календар на града.

За наивистичното изкуство:

Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, „изкуството на вечния празник“, необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност. В редиците на съвременните наивисти има както творци с академично образования, така и самоуки и нешлифовани. В днешното време, когато наивизмът в живота е рядкост, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота. Произведенията са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: настроение. Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си. Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост.

.............

Допълнителна информация:

Контекст: Ясно откроена тенденция в последните години е обръщането към изкуството на все по-разширяваща се аудитория, в частност към творби, които носят лъчезарен заряд и настроение. Следвайки отчетливия интерес към този тип изкуство на световната сцена, в България в рамките само на няколко години бяха организирани няколко събития с фокус наивизъм. След откриването на единствената музейна експозиция наивизъм в общинската галерия в Белоградчик, двете издания на Биенале НАИВ България 2021 и 2023 сложиха страната ни за първи път на картата на наивистичните събития. Изложбите бяха виртуални и всяка събра над 600 творби на артисти от 47 страни от всички континенти. Произведенията бяха оценени от международно жури, оглавявано от доц. Ружа Маринска и Аделина Филева. Търговските изложби Международен Салон НАИВ имат своите три издания, като те бяха първата реална, физическа интернационална изложба на това изкуство у нас. През 2023 г. се роди и Асоциация Арт Наив България, която обединява българските творци в този жанр. След близо 40 години вакуум излезе от печат и първата съвременна книга за български наив, представяща творчеството на 30 автори. В подготовка е втора част на изданието.

 

Организатори:

Асоциация Арт Наив България

https://www.facebook.com/Association.of.Naive.Art.Bulgaria

https://www.instagram.com/naiveartbulgaria/ 

За контакт: Галя Инджова 0888396295

 

Автор:
Стела Стефанова
Публикация:
02.09.2024 г. 07:56
Посетено:
176
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39720-prikazniyat-svyat-se-naricha-naiv