Изложби

Кремена Николова представя изложба живопис "Изгубени маски" в Художествена галерия Балчик

Изложбата се открива на 23 август от 18:00 часа и може да бъде разгледана до 16 септември 2024 г.

◊ ИЗЛОЖБАТА

"Изгубени маски" е заглавието на първата самостоятелна изложба на художничката Кремена Николова от град Варна. Тя ще се открие в Художествената галерия на гр. Балчик на 23 август (петък) от 18:00 часа. и ще може да бъде разглеждана до 16 септември 2024 г.

За картините Кремена казва: "Пробуждам се от дълга дрямка... Усещам отново, за да видя нов свят, разцъфнал върху останките на стария, без хора, но и с много следи от тях... От изминалото време само маските, носени върху лицата са останали.

Спомен за много, различни, но и лишени от същност лица, като ехо от натрапчива мелодия в свят, от който отдавна сме си отишли.

Природата, грижовна майка, претворява своята градина в по-красива и намира място и ново предназначение на всичко, което някога сме били. 
Смиряващо е посланието на маските, че независимо от различията си, всички сме деца на природата. Може би ще успеем да възприемем същността на образите ни с нови очи, когато ги поставим изолирани извън цивилизацията ни В този нов свят."

Идеята за тези картини се оформя преди 2 години по време на подготовката на друга изложба, където темите на композициите са пресъздадени чрез безлики фигури, лишени от одежди. Разсъждавайки за портрета, като основен предмет на картинната композиция, с изобразяването на лицевите характеристики, постепенно те се вплитат и в различни символични сюжети свързани с фундаментални въпроси и ценности; домът, семейството, призванието, живота и смъртта. Картините обединяват елементи на пейзажност, натюрморт и портретност. Цялостната визия пресъздава чувство на носталгия по изгубения спомен за Човека.

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Кремена Николова от гр. Варна е родена през 1980 г. През последните 6 години тя се завръща отново към традиционната живопис и постепенно набира скорост в изявите си. Тази изложба е първият ѝ самостоятелен проект. Участвала е в 22 общи и съвместни проекти в гр. Варна, национална изложба в гр. Габрово, две общи изложби и една съвместна в гр. Пловдив, и една обща изложба в гр. София.
Завършила е изобразително изкуство в Национално училище на изкуствата "Добри Христов" - гр. Варна през 1999 г, и пространствен дизайн във Варненски Свободен Университет "Черноризец Храбър" през 2005 г. Една година е следвала и в Академия за Музикално Танцово и Изобразително изкуство (АМТИИ) - гр. Пловдив през 2002 г.

Член е на Съюза на художниците Варна от 2001 г. Работила е две години асистент по пространствен дизайн във ВСУ "Черноризец Храбър", след което работи като самостоятелен дизайнер и художник. Има награда за постижения в живописта от галерия "Тед" през 1998 г, и дизайн през 2005 г. към изложба на СБХ.

За Кремена "изкуството" е безкраен експеримент на творческата мисъл и техника, където художникът не трябва да спира да търси, и да се развива.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
20.08.2024 г. 13:09
Етикети:
Кремена Николоваживописпърва самостоятелна изложба
Художествена галерия Балчик
"Изгубени маски"
Посетено:
192
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39667-kremena-nikolova-predstavya-izlozhba-zhivopis-izgubeni-maski-v-hudozhestvena-galeriya-balchik