Изложби

Галерия "Ларго" представя Светла Косева - самостоятелна изложба живопис

Откриване в празничния ден на Варна – 15 август, 18:30 часа

Галерия "Ларго" представя Светла Косева - самостоятелна изложба живопис

Галерия "Ларго" представя

Светла Косева

Самостоятелна изложба живопис

15 август – 03 септември 2024

  Откриване в четвъртък, 15 август 2024 г., 18:30 часа 

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" ще се открие самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Това е втората изява на Светла в „Ларго“ след 10 години пауза. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град.

Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите, търсещи ефекта на запечатан миг. Темите и образите в настоящата експозиция са характерни за нея – морето, птиците, самотната фигура на брега, музикантът. В картините на Светла винаги ще открием игра на въздуха и светлината, интимност и съзерцателност на героите ѝ, все характеристики, създали в годините нейния разпознаваем стил.

И в настоящата колекция от картини ще се насладим на едно перфектно лятно настроение, уловено и пресъздадено по вълшебен начин с четка от Светла Косева. Тук е красивата непозната, седнала самотна в крайбрежното кафене, загледана в далечния бряг, може би очакваща някого, в компанията на чаша „Вино на свечеряване“. Тук е и детето, препускащо с колелото през пръските морска пяна, „пътуващо с гларуси“ някъде далеч, далеч. Ето го и малкото момиченце, тичащо с развявани от вятъра пшеничени коси, към простора с чайките, реещи се в небето и към „Фарът, който още си е там“. И може би много от нас ще открият себе си в малката история за двойката, вървяща подръка в светлината на разсънващия се град, по тихия, празен булевард. Пристигнали току що, вдъхващи с наслада морския въздух, зареяли поглед в небето и в чайките, разперили криле, понесени от вятъра, те като че ли с почуда се питат „Били ли сме тук“.

Като истински магьосник варненката започва своята рисунка на платното, продължавайки я в нашите мисли и в нашите сърца. Защото само истинският творец може да започне историята така, че да успее да събуди сетивата на своята публика и да я накара сама да довърши неговия разказ.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на авторката, на 15 август 2024 от 18:30 часа в Зала 1 на галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" 8, Варна. Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

 Нели Вълчева

 За автора:

Светла Косева е родена на 5 август 1970 г. във Варна. През 1990 г. завършва Художественото училище за изящни изкуства „Цанко Лавренов“ в Пловдив. Светла има над 30 самостоятелни изложби в страната и чужбина. По-важните от тях са: Лондон, галерия "Чорак" (1997), Пловдив, галерия "Ларго", Варна (2014), галерия "Възраждане", Пловдив (2005, 2007, 2011, 2017, 2019, 2022), галерия Конингсби, Лондон (2000, 2002, 2005) и др. През 2008 г. Светла Косева печели номинация за участие в Националната изложба на Алианц- България за живопис. Живее и работи във Варна. 

 

Автор:
Галерия "Ларго"
Публикация:
14.08.2024 г. 13:42
Посетено:
165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39653-galeriya-largo-predstavya-svetla-koseva-samostoyatelna-izlozhba-zhivopis