Изложби

"Простор по виетнамски" се открива във Варна с фотоизложба и среща-разговор

Фотографска изложба с кадри и разкази от Виетнам ще открие тази седмица във Варна младата виетнамистка Даяна Иванова

"Простор по виетнамски" се открива във Варна с фотоизложба и среща-разговор 

Фотографска изложба с кадри и разкази от Виетнам ще открие тази седмица във Варна младата виетнамистка Даяна Иванова. Изложбата със заглавие „Простор по виетнамски“ представя документален разказ за годините, прекарани в изучаване на място на културата и езика на далечната и слабо позната за повечето българи държава от Югоизточна Азия. Куратор на изложбата е младата българска фотографка Михаела Аройо, носител на международното отличие за фотография „Инге Морат“ за 2023 г.

„Далеч на изток и после малко на юг – там се намира Виет Нам, като „Виет” е народът, а „Нам” – югът“,“ обяснява младата изследователка и преподавател в една от малкото университетски специалности  у  нас, изучаващи региона. Днес могат да се обособят два контрастни образа на Виетнам, които съжителстват заедно – териториите на урбанизираните райони с нестихваща индустриализация и тези на просторните речни долини и непревземаеми планински вериги.

Именно динамичната промяна в градската среда и влиянието ѝ върху отношенията между хората са търсените от организаторите паралели с българските градове и живота в техните стесняващи се пространства. Изложбата е откриващо събитие на новата програма „На фокус“ на Младежка фондация „Аморфа“, в която млади хора на възраст от 15 до 26 години ще се обучават във фотографска работилница, изследваща и документираща различни варненски квартали и темите, вълнуващи техните обитатели. Програмата е подкрепена от фонда за култура на Община Варна, а ментор на младите фотографи ще бъде фотографката и куратор Михаела Аройо.

Изложбата се открива на 14 август от 19.00 ч. в пространство за култура и обучение „Аморфа“ до Адвокатската градинка във Варна на адрес ул. „Драган Цанков“ №10. В почивния Ден на Варна, 15 август, от 16.00 ч. посетителите на изложбата ще разберат защо „Виетнам е близо“ в среща-разговор с авторката и виетнамист Даяна Иванова.

Всички събития и дейности са с вход свободен.

Още за програма „На фокус“ и стартиралото записване за фотоработилницата – на страницата на организаторите www.amorphaacademy.org

.................

Страница на събитието във ФБ: https://www.facebook.com/events/1422177268500310/ 
Сайт на организаторите: https://amorphaacademy.org/

Автор:
Мария Баджакова / Младежка фондация „Аморфа“
Публикация:
13.08.2024 г. 17:04
Етикети:
Младежка фондация „Аморфа“Михаела Аройосреща-разговорфотоизложбаВарна
програма „На фокус“
Даяна Иванова
"Простор по виетнамски"
Посетено:
196
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39647-prostor-po-vietnamski-se-otkriva-vav-varna-s-fotoizlozhba-i-sreshta-razgovor