Изложби

Изложба "Състояния" / "States" / 心的状態 / Богдан Богдев и Венелина Петкова)

Източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм

◊ ПОКАНА
 
Изложба "Състояния" / States / 心的状態
Богдан Богдев / Венелина Петкова
(източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм)
 
Откриване: Арт салон на радио Варна, 22 август, 18.30 ч.
 
Вдъхновявайки се и изучавайки съвременна японска калиграфия Шодо, изкуството на източния туш суми (В. Петкова) и монохромната абстракция (Б. Богдев), двамата автори представят свои уникални светове чрез авторските си търсения, заредени със смелост и с философски под-пластове. 
 
Това са изкуства на "потока", "танца на четката" и "танца на ума", чиято дълбочина може да бъде магична, а въздействието - силно и привидно първично. 
 
В "Състояния" по фин и необичаен начин присъства и предметност, но в основите си има изключително абстрактна същност.
 
В изложбата „Състояния“ няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети цветя, което не й пречи да е заредена с известна сантименталност.
 
Творбите тръгват от съвременната японска калиграфия Шодо (където всеки знак е и символ, който можем да разчленим на смислови части, излъчващи голяма доза поетичност) и от монохромния абстрактен експресионизъм, възникнал в САЩ след Втората световна война, засягат предметността – разпознаваема, необходима ни и самата тя трансцендирана в символ и навлизат в „без-образността“ – там, където съзнанието се опитва да остане голо или да се разсъблече до ненатруфен жест, изпълнен с искреност и себепознание.
 
"Състояния" не търси някаква невъзможна уникалност, въздействието на картините в нея е по-скоро ефимерно (В. Петкова) или неопределено (Б. Богдев), и отново – плод на търсене на автора из собствените му интимни кътчета на съзнанието.
 
Да, една изложба със силно изразен философски момент, който витае някъде отвъд и иззад самите творби. И в същото време – фриволна.
 
Откриване: 22 август, 18.30 ч., Арт салон на радио Варна

Продължителност: 22 август - 5 септември
..............................
 
В избрани дни ще можете да се включите в Ателиета "Срещи с японската четка" (следете събитието във фейсбук за повече информация).
 
 
 
 
Автор:
Венелина Петкова
Публикация:
08.08.2024 г. 20:19
Етикети:
Арт салон на радио Варнаизложба
монохромен абстрактен експресионизъм
шодо японска калиграфия
източен туш
Богдан Богдев и Венелина Петкова
"Състояния"
Посетено:
137
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39621-izlozhba-sastoyaniya-states-bogdan-bogdev-i-venelina-petkova