Изложби

Арт Галерия "Le Papillon" представя Николай Стоев с "Облакът на розовите желания"

Изложба живопис, от 08 до 28 август 2024

◊ ИЗЛОЖБАТА

„Чувството да хванеш облака е нещо фантастично. Това е една алегорична история, в която съм искал да кажа много неща. Основното е, че не можеш да хванеш неуловимото. Картината „Облакът на розовите желания”, в която всички, с едни чували, взимат от него и накрая като се приберат - няма никой. Пресъздавам илюзията, желанието да хванеш нещо, което лети. Нещо, което искаш да хванеш, озаптиш, да вкараш в някаква твоя си мярка, а то си е облак, мястото му е съвсем другаде. Забавно е да рисуваш нещо, което е невъзможно. Трудно се и рисува това. Когато се справиш обаче удоволствието е голямо.“                                                           Николай Стоев

С голямо удоволствие Арт Галерия Le Papillon представя от 08 до 28 август 2024 най-новите искрящи живописни творби на Николай Стоев, който отново ни кани в своя приказен свят, този път ситуиран някъде там до „Облакът на розовите желания“. Това е триизмерна друга реалност, създадена майсторски с техниката на класическата живопис, където като че ли всичко е възможно и достъпно, където няма неосъществими желания и несбъднати мечти. Чудатите му герои, добре познати и обичани от почитателите на неговото изкуство, ни зареждат с енергия и кураж, че всичко е лесно постижимо. Но дали е така?

Николай Стоев с богата фантазна наративност, с романтичното си отношение към Човека, разнищва философското кълбо за илюзията в живота ни. Дали ние имаме нужда от нея или я създаваме, за да улесним постигането на целите си - всеки сам за себе си ще намери отговор. Вероятно „Облакът на розовите желания“ ни привлича като сладък захарен памук, но той не може да бъде складиран и запазен за друго време. Докосвайки се до него, можем да установим илюзията, но може и да се досетим, че удовлетворението и сладостта от живота се постига с положеното усилие да осъществим силното желание. Този облак може да се разглежда и като символ на естествената потребност на човек да бъде щастлив и да мечтае. Той е метафора за онова имагинерно място, в което сме заобиколени само от любими хора, красота и хармония, където етичността във взаимоотношенията, щастието на споделянето, на заедността и сплотеността са постоянна величина. Погледнат облака от друг ъгъл възниква питането дали понякога, водени от общите убеждения, не гоним една илюзия, която всъщност не е нашата? 

Николай Стоев ни подтиква към размисъл и търсене на отговорите на всички тези въпроси по най-жизнерадостния начин. С изключителен професионализъм, с богата живописност, с деликатен хумор и ненатрапчиво изразяване на философско-екзистенциалните си разсъждения, авторът ни разказва за мечтите и радостите на хората, за истински важните моменти, за търсенията и за противоречивата човешка природа. Стоев ни разкрива един витален, пищен на колорит паралелен свят, оживен от емоциите и преживяванията на типичните негови, като че ли приказни персонажи.  Героите му на пръв поглед изглеждат далеч от злободневието и дребните проблеми, но всъщност вглъбени в своя малък фантазен свят и в своите си дела, се радват на живота и се стремят към дори невъзможните си мечти, защото усърдието, упоритостта и вярата, винаги дават положителни резултати.

Живописното творчество на Николай Стоев асоциира съзнанието на зрителя с понятието на това толкова важно за съществуването ни чувство „щастие“, към което всички се стремим и без което нищо не е сладко и удовлетворяващо. И ако анализираме какво предизвиква в нас тази интуитивна вътрешна усмивка, провокирана от кипящите му от цвят и живот картини, ще открием отговора в топлината и светлината, дори в студените му цветове. Щастие усещаме и във веселите сюжети, в които са въвлечени понякога отрудените му герои, в облостта и закръглянето на стилизираните лица, фигури и причудливи одежди на винаги заетите му с нещо важно или привидно несъществено участници в историите по пътя им към щастието. Николай Стоев широко употребява близки до разбиранията ни природни елементи - хълмове, облачета или дървото - най-използваният в творбите му символ като образна форма на дом и закрила. Той улавя моменти в процеса на случване и движение в живота, защото самият той обича живота, защото се вълнува от персонажите си и техните занимания. Те никога не са застинали и статични, а са като стоп кадър от големия филм на живота и удоволствието на художника се състои в това да ни ги разкаже, да ни покаже, че всички заслужават да бъдат обичани.

Николай Стоев е международно признат автор, отличен с множество награди и се радва на многобройни почитатели в България, а и още повече в Швейцария, Франция, Люксембург, Испания, Германия, Италия, Белгия, САЩ, Турция, Русия. Можем да определим стилистиката на творбите му като „магически реализъм“, макар понякога да е причислявана към наивно-примитивистична живопис, но за академичен художник с голяма взискателност, художествени познания и високи майсторски умения, работата му далеч надхвърля тази асоциативност. Всъщност, Николай Стоев представя завидно виртуозна техника и работи с маслото като древен майстор, постигайки удивително кадифена палитра и деликатна велатура. Духът на Брьогел Стари оживява в картините му, докато пред нас се разкриват нежността с привкус на Ориент и богатството на ярките, плътни и искрящи багри. Умело използвайки преходите от цвят в цвят, базирайки се на стари класически похвати на рисуване, фини линии и малки детайли, платната му трептят от живот и внушават на зрителя усещане за дълбочина, триизмерна реалност и материално усещане на обектите.

Експозицията може да бъде видяна от 08 до 28 август 2024 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Николай Стоев е роден през 1959 г в с. Масларево. 1983 г. се дипломира във Великотърновския университет ”Св. Св. Кирил и Методий”, факултет по изобразителни изкуства,специалност живопис. Член на СБХ.

 По-важни участия в общи и колективни изложби и награди:

1993 - Колективна изложба “Иконата и българския магически реализъм”- Париж (Франция) , Културен център A.M.O.R.C (Древен и съвременен орден на  Кръста на розата), където e представен с 26 платна.

1993 2024 - Постоянно представен в галерия „Naifs du Мonde Еntier” – Paris, Франция.

1999 - Втора награда в 28-ми международен конкурс ”Prix Suisse et prix d`Europe” на галерия ”Pro arte Kasper” - Мorges , Швейцария.

1999 - Участие в изложба “Корабът на глупците”- “Centre europeen de l’art fantastique”, Chateau de Gruyeres , Швейцария.

2000 - Участие в “Arte Europa Reggio 2000” - Reggio Emilia - Италия

2000 - Участие в международна изложба “Сто метаморфози : Жената”-  “Centre Europeen de l’ art fantastique” , Chateau de Gruyeres , Швейцария .

2000 - Поръчка и изпълнение на картина- триптих за колекцията на “Centre Europeen de l’ art fantastique” , Chateau de Gruyeres , Швейцария .

2001 - Участие в “Arte Europa”- Reggio Emilia - Италия.(Immagina ./ Mostra Mercato di Arte Contemporanea).

2001 - Grand Prix  в 30-ти Международен конкурс “Prix Suisse et Prix d`Europe” на галерия  “Pro  Arte Kasper”-Мorges (Швейцария). Всички участници са лауреати.

2002 - Международна изложба “Послания”-  Галерия “Pro Arte  Kasper”-Мorges , Швейцария.

2004 - Награда на публиката на 34. Международен конкурс ”Prix Suisse et Prix d’Europe”- Галерия “Pro Arte Kasper”- Морж , Швейцария.

2008 - Участие в представителна обща изложба на галерия “Edition88”- Люксембург.

2009 - Награда на Министерство на Културата на Република България за раздел (категория) живопис на 19. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.

2009 - Специална награда на 25. Международно биенале на хумора в изкуството (Premio Internazionale “Citta di Tolentino” 2009 , Menzione speciale per il significativo livello artistico ed umoristico) - Тolentino (Италия.).

2010 - Участие в „Аrt Messe Innsbruck”- Innsbruck(Австрия).

2011 - Участие в 20. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово.

2011, 2013, 2014 - Участие в „Есенен салон” – Wadenoijen (Холандия).

2015 - Участие в 22-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово.

2015 - Участие в “Lisbon International Naif Art Exhibition”, 7th Edition-Allarts gallery, Лисабон (Португалия).

2016 - Участие в „ARTANKARA”, 2nd Contemporary Art Fair – Ankara (Турция)

2017 - Участие в 7eme Salon d’Art Naif а Versailles” на „Grupe International des Primitifs Modernes dits “Naifs” – Versailles (Франция).

2017 - Участие в „ARTANKARA”, 3rd Contemporary Art Fair – Ankara (Турция)

2017 - Участие в „Regard Naif Europeen” – Колективна международна есенна изложба на галерия „Jacqueline Bricard” – Lourmarin (Франция).

2018 - Участие в Международно Биенале „10-eme Biennale dArt Naif dAndresy” – Andresy (Франция).

2018, 2019, 2020 - Участие в Международна изложба „Arte Naif Europeo” на галерия „Eboli” – Madrid (Испания)

2018 - Участие в Международна изложба „Art NaifSalon International en Baie de Somme” – Saint Vallery sur Somme (Франция).

2018 - Участие в Международна изложба „Contemporary Art Istambul” – Istambul(Турция).

2019 - Участие в Международна изложба „1-er Salon International d’art naïf “ – Saint-Jean-Cap-Ferrat (Франция)

2020 - Получава Годишната награда на галерия „Дяков” за 2019 година.

2021 - Участие в изложба на лауреати печелили годишната награда на галерия „Дяков” по повод 25 годишнината на галерията – Галерия „Дяков”, Пловдив

Самостоятелни изложби (от 2000-та година до днес ):

2000, 2003, 2005, 2008, 2011 - Галерия  “Edition 88”- Люксембург

2001, 2007, 2009 - Галерия  “Възраждане”- Пловдив

2001 - Галерия  “Спектър”- Велико Търново

2001, 2005 - Галерия  “Pro Arte Kasper”- Морж(Мorges),Швейцария

2006 - Галерия  “Топ Арт”- Велико Търново.

2009 - Галерия  “Adamo”- Ню Йорк, САЩ.

2010, 2015, 2018, 2021 - Арт Галерия  Папийон - Варна

2012 - Галерия  „Josephine”-Нарден (Naarden-Vesting), Холандия.

2013 - Галерия „IAM Interartmania” – Лозана (Швейцария)

2017, 2019, 2022 - Галерия „Арте“ – София

2019 - Галерия  „Дяков” – Пловдив

 

Автор:
Арт Галерия "Le Papillon"
Публикация:
06.08.2024 г. 13:53
Посетено:
409
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39600-art-galeriya-le-papillon-predstavya-nikolay-stoev-s-oblakat-na-rozovite-zhelaniya