Изложби

Изложба живопис на Нина Панчева-Киркова и Иво Илиев-Yeto в град Варна през август

6 - 20 август 2024, галерия на БНР Варна

Изложба живопис на Нина Панчева-Киркова и Иво Илиев-Yeto в град Варна през август

◊ ПОКАНА

През месец август – от 6 до 20 август Нина Панчева-Киркова и Иво Илиев-Yeto гостуват със свои живописни творби на галерията на БНР, гр. Варна. Откриването ще се проведе на 10 август от 19 ч., на което всички желаещи ще могат да се запознаят с авторите.

Нина Панчева-Киркова работи в областта на живописта и арт инсталациите. През 2015 г. защитава докторската си степен в Университета на Саутхямптън, Великобритания. Изследването ѝ е посветено на отношенията между съвременното изкуство в България и изкуството преди 1989 г.

Магистратурата си завършва в същия университет – Университета на Саутхямптън. Бакалавърската си степен със специалност живопис получава в АМТИИ (Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство), гр. Пловдив. През 2002 г. Завършва Средно художествено училище "Цанко Лавренов", гр. Пловдив, със специалност живопис.

По време на докторантурата си Нина Панчева-Киркова представя доклади и статии, посветени на българското съвременно изкуство в няколко страни (Англия, Канада, Чехия, Хърватска). Съорганизатор на съвместни семинари между Университета на Саутхямптън и Университета Голдсмит, Лондон, посветен на живописта като изследване. Нейни статии са публикувани в сборниците „Отвъд погледа. Създавайки образи“ („Behind the Eyes. Making Pictures“) и „Изкуството като културна дипломация. Европейски перспективи“ (Art as Cultural Diplomacy: European Perspectives).

Един от създателите на сдружението и сайта milostiv.org, където от 2008 г. насам участва в организацията на няколко национални и международни конкурса за изящни изкуства и фотография, посветени на благотворителността.

Картините и инсталациите на Нина Панчева-Киркова участват в изложби в България, Англия, Уелс, Австрия, САЩ и Канада. Нейни творби са включени във финалната селекция на Лондонското Биенале, Sunny Art Prize, Visual Art Open, ING Discerning Eye и др. Носител на националната награда за живопис „Анастас Стайков“. Нейни картини са включени в постоянната експозиция на Българския културен център, гр. Лондон. Повече за творбите на Нина можете да откриете на www.ninapancheva.com

Иво Илиев - Yeto е български художник, живеещ в София. Специализира в областта на съвременния стенопис, изобразителното изкуство и дизайна. Творбите му съчетават реалистичния и абстрактния подход, за да определят едно магическо царство.Yeto и брат му, Teleto - основават през 2001 г. екипа GAC, който се фокусира основно върху органичните 3D стилове и участва в някои от първите групови изложби на графити и улично изкуство в България. От 2008 г. насам Yeto е част от артистичния екип на “140 Ideas”, с основен фокус върху съвременните и градски изкуства. Повече за Иво Илиев на https://yeto.art/paintings/ 

 

Автор:
Нина Киркова
Публикация:
03.08.2024 г. 13:27
Етикети:
Варна140 ideasYetoживописизложба
галерия на БНР Варна
Иво Илиев
Нина Панчева
Посетено:
194
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39589-izlozhba-zhivopis-na-nina-pancheva-kirkova-i-ivo-iliev-yeto-v-grad-varna-prez-avgust