Изложби

„Лятна разходка по Ларгото 2024“ - сборна изложба живопис, графика и скулптура

01 - 31 август 2024, Галерия "Ларго" - Варна

„Лятна разходка по Ларгото 2024“ - сборна изложба живопис, графика и скулптура

◊ ПОКАНА

Галерия "Ларго" представя 

„Лятна разходка по Ларгото 2024“

сборна изложба живопис, графика и скулптура в ЗАЛА 2

 01 - 31 август 2024

  Вернисаж: четвъртък, 01 август 2024 | 16:00 – 19:00 часа 

Дойде и месец август, носещ със себе си още горещници, трептяща мараня, слънчеви целувки и ухание на морска пяна. За жителите и гостите на град Варна тези горещи летни дни и нощи са любимото и дълго чакано време в годината. Всяка разходка по плажа, всеки залез и всяка среща с приятели на открито е придружена от високите температури, които несъмнено ще се споменават още дълго време. Но понякога и най-големите любители на летния сезон имат нужда да си отдъхнат. И така, вървейки по омагьосващите китни алеи на Гръцката махала, където времето сякаш е застинало, те започват да се лутат объркано между старите къщи и параклиси (Гръцката махала е известна с това, че лесно може да се изгубиш из тесните ѝ улички). С натежали от жегата клепачи и жадни за глътка хлад уста, те минават край Римските терми и изведнъж попадат на оазис. Стъклен дом на съвременното изкуство, който ги приканва да отворят вратата и да се потопят в света на живописта, графиката, скулптурата, рисунката… Богатство от произведения, създадени от най-различни артисти в най-различни стилове с най-различни материали. Там те откриват прохлада, естетическа наслада и възможност да научат за някои от най-утвърдените имена на българската художествена сцена. Оазисът е галерия "Ларго".

Традиционно галерията всяка година посвещава една сборна изложба на летния сезон. Тази година ще представим шестата изложба под мотото „Лятна разходка по Ларгото“, в която ще бъдат експонирани творби на автори, доказали себе си като някои от най-тачените български художници. Експозицията ще зарадва ценители с произведения както на някои напуснали ни автори като Лиляна Русева, Стоян Цанев и Петър Мичев-Педро, така и на съвременни творящи художници като варненците Георги Лечев, проф. Стоимен Стоилов, Васил Василев, Петьо Маринов, Георги Йорданов, Милен Маринов, Венцислав Марков, Светлин Ненов, пловдивчаните Валери Ценов, Александър Димитров, Ангел Герджиков, Юли Шумарев, Ангел Гешев, Атанас Колев, Румяна Русинова и Юлиан Йорданов от София, Христо Кралев от Добрич, Цветан Казанджиев от Ямбол и бургаското артистично дуо Николай Ангелов- Гари и Елисавета Ангелова.

Изложбата, която ще бъде достъпна в ЗАЛА 2 на галерията през целия месец август, включва произведения от две частни колекции, както и нови творби, изпратени специално от авторите за груповата експозиция в „Ларго“. Ще видим платно, изобразяващо изящно голо женско тяло, с което ще представим за пръв път в „Ларго“ именитата художничка Лиляна Русева, графика от 1987 година на майстора Стоян Цанев, пет живописни платна, с които отдаваме почит на скоро напусналия ни Петър Мичев- Педро. Осем великолепни рисунки и две живописни платна на Георги Лечев, една акварелна композиция на проф. Стоимен Стоилов, три живописни творби на Васил Василев, шест стари графики на известния Петьо Маринов, две нови платна на Георги Йорданов, три стари творби на Милен Маринов, две нови и две стари картини на Светлин Ненов, една закачлива метална скулптура на Венцислав Марков. С по една творба ни радват авторите Румяна Русинова, Валери Ценов, Юли Шумарев, Ангел Герджиков, Николай Ангелов- Гари и Елисавета Ангелова. Атанас Колев ще покаже на варненската публика четири кинетични скулптури от инокс, с които всеки ще може да взаимодейства. С по три ярки живописни платна се представят и Александър Димитров и Ангел Гешев, а от изключителния майстор на графиката Юлиан Йорданов ще видим две стари литографии, датирани през 2003-та година. Цветан Казанджиев се включва с пет акварела, а от виртуозът с четка Христо Кралев ще видим и съпоставим една стара творба с три нови картини, изпълнени в масло и дърворезба.

Каним ви на едно пътуване в миналото и настоящето в ЗАЛА 2 на галерия Ларго. Експозицията „Лятна разходка по Ларгото 2024“ ще бъде открита с вернисаж на 01.08. от 16:00 до 19:00 часа и ще бъде разположение на посетителите до края на август. Обещаваме ви, че „разходката“ ще бъде вдъхновяваща, вълнуваща, обогатяваща и не на последно място- на прохладно.

Подарете си тази наслада на сетивата и заповядайте на ул. "Хан Крум" 8, Варна. Творбите могат да бъдат разгледани и онлайн на www.largogallery.com

Милена Димитрова, галерист

 

Автор:
Галерия "Ларго"
Публикация:
01.08.2024 г. 12:49
Етикети:
Посетено:
193
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39582-lyatna-razhodka-po-largoto-2024-sborna-izlozhba-zhivopis-grafika-i-skulptura