Изложби

Душа, отвъд хоризонта. Емил Попгенчев

Варна 2007

Душа, отвъд хоризонта. Емил Попгенчев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия КАВАЛЕТ
представя

Емил Попгенчев в специален кураторски проект за Концертното студио на Радио Варна


◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Знаковият български художник е роден през 1943 г., завършва НХА “Николай Павлович” със специалност стенопис, участва в редица представителни и самостоятелни изложби живопис в България, Франция, Германия, Мексико, Полша и др.

Емил Попгенчев е единственият съвременен български художник, който изгражда цялостното си творчество в стилистиката на кубизма и получава международно признание като представител на това значимо течение в световното изобразително изкуство. През 1995 г. известната френска аукционна къща ДРУО продава всички представени - 8 картини на Емил Попгенчев, което е прецедент за български творец.

Сред многобройните стенописи и мозайки на Емил Попгенчев, най-известно в България е монументалното декоративно пано върху западната фасада на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Авторът участва в сегашната мегаизложба „Сатирична палитра”, която представя българска живопис от последната четвърт на XX век и е посветена на 35-годишнината на Дома на хумора и сатирата.

Освен клоунадата и карнавалът, други постоянни теми в художествения свят на Емил Попгенчев са мъжът, жената, любовта и разбира се, морето. С морето и Варна е свързан най-важният период в житейския и творчески тандем между Емил Попгенчев и Снежина Попгенчева. Платната на двамата автори гарантират успеха на всяка галерия и всяка изложба, но през последните години те предпочитаха за своите изяви варненската Галерия Кавалет.

След трудно преживяната загуба на съпругата, Емил Попгенчев напусна Варна и рядко посяга към четката в софийското си ателие. Тъкмо това придава още по-голяма стойност на експонираните в Концертното студио на Радио Варна платна. Те са създадени през последните 2 години, притежават мощта и колорита, типични за Емил Попгенчев, но са омекотени от фините духовни и творчески натрупвания, които прехвърлят автора към следващия връх в неговото изкуство.
   
Емил Попгенчев е носител на много отличия, сред които наградите на СБХ – за стенопис и за живопис “Владимир Димитров–Майстора”. Авторът е носител на Награда ВАРНА в областта на изобразителното изкуство за 2002 г. и на Почетния сребърен кръст на Галерия КАВАЛЕТ за 2003 г.

Имиджовата изложба на Галерия КАВАЛЕТ ще съпътства всички културни събития в Концертното студио на Радио Варна през месеците май и юни 2007 г.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
11.05.2007 г. 17:54
Етикети:
Посетено:
2013
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3958-dusha-otvad-horizonta-emil-popgenchev