Изложби

„Моята зимна градина“ - първа изложба на украинския график Константин Калинович в България

25 юли – 13 август 2024, Галерия "Ларго" - Варна

◊ ПОКАНА

Галерия "Ларго" представя 

Моята зимна градина“

Изложба графика на Константин Калинович, Украйна

 25 юли – 13 август 2024

  Откриване: четвъртък, 25 юли 2024 | 18:30 часа 

Галерия "Ларго" с радост ви кани на откриване на самостоятелна изложба на известния украински майстор на графиката Константин Калинович. Експозицията носи поетичното заглавие "Моята зимна градина" и ще представи великолепна серия от екслибриси и свободни графики, които изобразяват приказният, спокоен и изящно меланхоличен свят на украинския график.

Ето какво разказва за творчеството му изкуствоведът Елена Шостак: 
"Творбите му са увлекателни и провокиращи размисъл, карат ни да се задълбочаваме в детайли, да търсим нови значения. Те често са толкова тъжни, колкото е животът на един мислещ и чувстващ човек, но винаги са изпълнени с усещане за вечна одухотворена красота.

Светът се променя, променя се и това, което знаем за него. Нещо, което ни е изненадвало преди триста години, сега е добре прието и разбрано; обаче това, което ни се е струвало очевидно, сега е мистериозно. Езикът на изкуството се променя, променя се и обществото. Но изображенията, създадени от древните майстори, продължават да вълнуват нашите съвременници. За художника Константин Калинович тези образи са абсолютно жизненоважни, защото му помагат да разкаже за радостта и болката на живота."

Константин Калинович е изключително утвърден в света на графиката и екслибриса автор. Виртуоз на класическите техники офорт, суха игла, мецотинто и акватинта, той майсторски изобразява в графичните си плочи най-фините, въздушни и неземни елементи. Творчеството му отразява идеята, че изкуството е начин да съпреживеем едновременно както радостта, така и болката на художника, докосвайки се до дълбините на съкровения му вътрешен свят.

Настоящата експозиция, в абсолютен контраст с юлските жеги, е посветена на зимния сезон и магията, която витае във въздуха в студените дни. Озаглавена е „Моята зимна градина“ и ни представя композиции от въображението на автора, които ни шепнат за спокойствие, мистерия, меланхолия и лекота. Пейзажите предизвикват усещане за дежа-вю, напомняйки за далечен сън или мираж, и ни пренасят в неясното минало или бъдеще. Един сюрреалистичен свят, който прилича на нашия, но и е сякаш безкрайно далечен, непознат. Плясък на криле на птици в полет, студен вятър и дребни снежинки, призрачни звуци и ухание на зима. Същества, преминаващи разделението между естественото и свръхестественото, ангели и демони, които ни помилват или осъждат.

Зимната градина на Константин може да се разглежда като контрапункт на Райската градина и падението на човека. Тя символизира един свят, който е изоставен и изгубен, подобно на Едем след изгонването на Адам и Ева. В този контекст зимната градина се превръща в портал към миналото; към това, което някога е било, но вече не съществува. Това е място на размисъл и носталгия, където миналото и настоящето се преплитат, създавайки усещане за преходност и трансформация.

Каним ви на едно поетично пътешествие през света на Константин Калинович. Очакваме ви на откриването от 18:30 часа на 25 юли, четвъртък, за да открием в присъствието на художника първата му самостоятелна изложба в град Варна. Експозицията ще бъде на разположение на жители и гости на морската столица до 13 август в ЗАЛА 1 на галерия "Ларго" (ул. "Хан Крум" 8, Варна), както и онлайн на www.largogallery.com

Милена Димитрова, галерист

За автора:

Константин Калинович е украински художник, роден на 9 август 1959 г. в Новокузнецк, Кемеровска област, Русия. Живее и работи в Киев, Украйна. Учи Графика в Украинската академия по печат (1986 - 1992). През септември 1992 г. е избран за член-кореспондент на Кралското дружество на художниците и гравьорите. Има над 30 самостоятелни изложби в галерии, музеи и артистични пространства в Русия, Финландия, Швеция, Германия, Белгия, Италия, Украйна, Китай, САЩ, Нидерландия, Великобритания и др. Лауреат е на 30 международни награди.

 

Автор:
Галерия "Ларго"
Публикация:
22.07.2024 г. 16:28
Етикети:
графикаизложбаВарнаГалерия "Ларго"
"Моята зимна градина"
Константин Калинович
Посетено:
269
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39542-moyata-zimna-gradina-parva-izlozhba-na-ukrainskiya-grafik-konstantin-kalinovich-v-balgariya