Изложби

Изложбата “Мис Демокрация (не на политиката!)” гостува във Варна

Проектът на Райна Тенева и Аарон Рот е видео инсталация, която обръща поглед към 90-те години - началото на българския преход, и мястото на жената в него

Изложбата “Мис Демокрация (не на политиката!)” гостува във Варна

Изложбата “Мис Демокрация (не на политиката!)” гостува във Варна  

Проектът на Райна Тенева и Аарон Рот е видео инсталация, която обръща поглед към 90-те години - началото на българския преход, и мястото на жената в него. Куратор е Галина Димитрова. Откриването е на 25 юли 2024 г. в експозиционна зала “Ателие Георги Велчев” към Художествения музей “Георги Велчев”.

Изложба с провокативното име “Мис Демокрация (не на политиката!)” ще гостува в зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 25 юли до 8 август 2024 г.

Автори са Райна Тенева и Аарон Рот, куратор е Галина Димитрова.

"Мис Демокрация" е името на един от многото конкурси за красота, които бизнесменът Иво Божков организира в началото на 90-те години - припомня Галина Димитрова. - Намерени видео записи, документиращи някои от тези конкурси, провеждани в периода 1991-1997 г. в София, Шумен, Златни Пясъци, Добрич, дават фрагментирана представа за зараждащата се развлекателна индустрия в България. Взаимовръзките между материалната реалност на 90-те години, политически новороденото общество и позицията на жената в него са опорните точки, върху които се изгражда инсталацията на Райна Тенева и Аарон Рот. Обществото, все още разтърсено от социално-политическата промяна, е готово да опитва всякакви рецепти за свобода, която така дълго му е била отказвана. Конкурсите често следват сходни формати на провеждане. Млади момичета се представят пред съмнително жури, съставено от мъже бизнесмени веднъж по бански и веднъж във вечерни рокли. В това време водещият на програмата представя останалата и невидима за очите информация - име, зодиакален знак, професия. Задължителен въпрос от този лексикон е политическата ориентация на момичетата.

Замислени и продуцирани от мъже, за да обслужват мъжкия поглед, тези конкурси представят жените като награда, средство, изпълнител, капитал. Но тъй като изначално архивите не принадлежат единствено на миналото, а и на настоящето и бъдещето, те могат да бъдат препрочитани и преразказвани. Може ли капиталът от този архив - тялото - да бъде видян като средство за овластяване и противодействие? Като взима назаем от характера на дискотеката на 90-те, инсталацията предлага спекулативен разказ за едно патриархално преобръщане.”

Проектът е резултат от съвместната работа на Райна Тенева и Аарон Рот като стипендианти на платформата за дигитални изкуства e-valuation 4.0 на фондация „Да Лаб“.

Продукцията и изложбите на платформата e-valuation 4.0 се реализират с подкрепата на Национален фонд „Култура“ https://ncf.bg/ по програма „Създаване“.

 

Райна Тенева (родена през 1986 г.) има магистърска степен по медийно изкуство от Университета по изкуства и дизайн в Карлсруе, Германия. В работата си тя предлага медийни наративи, които приемат инсталационна, филмова или перформативна форма. Те произхождат от художественото изследване на частни и публични архиви, намерен фотографски и филмов материал. Във времена на пост-истина, архивната материя предлага територия за поставяне на въпроси, свързани с паметта, (де)конструирането на идентичността и спекулации, насочени към бъдещето.

Аарон Рот е роден в Лос Анджелис (1998 г.), а в момента живее и работи в София. През 2021 г. получава бакалавърска степен по изящни изкуства (живопис) от Slade school of Fine Art, Лондон. През 2022 г. заедно с Бояна Джикова и Викенти Комитски създават галерия „Пунта“ в София. Има самостоятелни изложби в изоставен супермаркет край Сточна гара - София, „FLUCA“, Австрийския културен павилион и в галерия "Сариева" в Пловдив.

e-valuation е платформа на Фондация „Да Лаб“ за развитие и подкрепа на български артисти, работещи в областта на дигиталните изкуства. Мисията на платформата е продуциране на произведения на български автори и тяхното представяне на професионалната сцена. Основните цели са професионално развитие на творците и популяризиране на съвременни форми на изкуство, създадено с дигитални медии и технологии.

Откриването на изложбата е на 25 юли от 18:00 ч.

Художествен музей „Георги Велчев“, Варна, ул. “Радко Димитриев” 8.

Работно време на музея: вторник - събота от 10:00 до 18:00. 

http://varnacityartgallery.com

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
22.07.2024 г. 15:09
Етикети:
ВарнаизложбаГалина ДимитроваАарон РотРайна Тенева
на Художествен музей „Георги Велчев“
„Ателие Георги Велчев
Фондация „Да Лаб“
e-valuation 4.0
“Мис Демокрация (не на политиката!)”
Посетено:
236
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39541-izlozhbata-mis-demokratsiya-ne-na-politikata-gostuva-vav-varna