Изложби

Варна посреща пътуващата изложба „Сърцето на природата“ на Вивия Ники

Изложбата е посветена на каузата за опазването на околната среда и включва фотографии на лендарт творби, създадени сред природата с органични материали

Варна посреща пътуващата изложба „Сърцето на природата“ на Вивия Ники

Пътуващата лендарт изложба “Сърцето на природата” гостува на Варна, след успешните си представяния в София и Бургас. Официалното откриване на експозицията е на 15 юли от 20 часа в големия арт салон на Радио Варна на адрес бул. Приморски 22. Изложбата е посветена на каузата за опазването на околната среда и включва фотографии на лендарт творби, създадени сред природата с органични материали. Автор на експозицията е Вивия Ники, която създава творбите си в хармония с природните дадености на конкретното място и заобикалящия пейзаж. През последните години станаха популярни редица нейни произведения, сътворени на морския бряг и в снежните преспи на Витоша. 

За първи път в рамките на изложбата “Сърцето на природата” ще бъдат показани 4 огромни лендарт картини, създадени пред последната година в защитени природни зони. Сред тях е гигантската пясъчна рисунка на гълъб, която се появи на плажната ивица на Камчия през септември миналата година. Площта на произведението „Гълъб на мира” е 25 000 кв. м., с което надминава световния рекорд на Натанаил Алпид в книгата на Гинес. Гълъбът е изрисуван изцяло с естествени материали от околната среда. Авторката е работила по творбата два дни и не е използвала чужда помощ.

Посетителите на изложбата ще имат възможност да видят и огромната картина на Вивия Ники, реализирана на брега на Дурнакулак през юли 2023 г. Мащабът й е 510 кв. м. и е посветена на любовта. Използвани са изцяло елементи на природата – пясък и зелени водорасли, а с помощта на тънък слой тебеширен контур, максимално безвреден за околната среда, картината придобива по-добра видимост от небето, откъдето е заснета с дрон.

"Послание в Бутилка" е друго лендарт произведение на Вивия Ники, създадено на брега на Варненския залив Галата. Изобразява бележка в бутилка, донесена от морето. Картината е нарисувана върху площ от 480 кв. метра. За изработката и са използвани екологични бои, пясък и водорасли. Създадена е за световния ден на поздрава – 21 ноември и е посветена на темата за мира.

Изложбата включва и фотография на снежния делфин, който радваше тази пролет туристите в преспите до Черния връх. Рисунката е с площ 320 кв. м. и е изрисувана е с екологични бои, които не увреждат природата. Самото изображение на делфин в снега цели да събуди темата за опазването на околната среда. Топящия лед символизира преходността на времето, и загатва за необходимостта от спешни, бързи мерки за спасение от екологична катастрофа.

Вивия Ники е завършила архитектура в УАСГ и режисура в НБУ. Учила е също компютърно музициране в НБУ и Музикотерапия в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Участва в каузи, свързани със защитата на околната среда и борбата със замърсяването. С проекта ѝ „Плодната Градина“ се засаждат благотворителни обществени плодни градини за София.

 

Автор:
Екип на "Изложби с Кауза"
Публикация:
16.07.2024 г. 12:46
Етикети:
пътуваща изложбаВарнаВивия Ники"Изложби с Кауза"
„Сърцето на природата“
лендарт картини
Посетено:
199
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39518-varna-posreshta-patuvashtata-izlozhba-sartseto-na-prirodata-na-viviya-niki